Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je to 'školska fobija'?

Odvajanje mališana od roditelja zbog polaska u školu razlikuje se od ranijih odvajanja, a specifično je po pojavi neobičnog straha od škole. O čemu se radi?

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Školska fobija", odnosno strah od škole, manifestuje se kao otpor deteta prema odlasku u školu zbog straha. Ova deca često se žale na niz telesnih simptoma, od kojih su najzastupljeniji glavobolja i bolovi u stomaku.

Povezane vesti

Kako prepoznati ovaj problem?

Zanimljivo, ovi bolovi - baš kao i ostali simptomi, kao što su mučnina, lupanje srca, napetost u mišićima, poremećaji spavanja, umor i iscrpljenost - nestaju u vreme vikenda i školskih praznika.

U trenutku kada treba da krene u školu dete bude uplašeno, oseća se ugroženo i bespomoćno, želi da pobegne iz škole, ima osećaj da je nesposobno da savlada gradivo. Iznenada izjavljuje da se oseća loše, pa se javljaju telesni simptomi.

Povezane vesti

Strah od škole može pokazivati dete pri polasku u prvi razred osnovne škole, a često se javlja iznenada.

Nekada se može javiti i zbog opomene učitelja (zbog neurednog pisanja, pričanja za vrijeme nastave…) Nekada se javlja nakon najavljenog sistematskog pregleda. Ponekad deca odlaze od kuće kao da idu u školu, ali zapravo izostaju i roditelji za strah od škole saznaju tek kada ih ova institucija obavesti o izostancima.

Zbog čega se javlja strah od škole?

Postoji niz razloga zbog kojih se može javiti strah od škole. Osnovni uzrok školske fobije možemo tražiti u porodičnim odnosima. Ova deca često imaju strah odvajanja od roditelja, a kao posedica razvija se strah od škole.

Strah od škole se javlja i kod dece čiji roditelji imaju vrlo visoka očekivanja od svoje dece i u najboljoj nameri deci govore: “Ti ćeš sigurno biti odličan, imaćeš sve petice”.

Povezane vesti

Detetova težnja da ispuni očekivanja svojih roditelja dovodi dete do straha od neuspeha da će ih razočarati ukoliko ne bude uspešno u školi, što uzrokuje različite tegobe u kojima roditelji ne prepoznaju strah od škole.

Takođe se strah od škole javlja kod dece koja odrastaju u porodicama u kojima su roditelji prezaštitnički prema detetu.

Neretko se strah od škole javlja kod dece koji odrastaju u porodicii u kojoj se  roditelji razvode ili bolest roditelja) tako da dete odbija školu jer ima potrebu da kontroliše novonastalu situaciju i na taj način spreči raspad porodice.

Povezane vesti

Vrlo često strah od škole je posledica izloženosti deteta fizičkom i verbalnom vršnjačkom nasilju, na putu do škole ili u školi, ali i poteškoće u uspostavljanu socijalnih kontakata, piše Poliklinika za zaštitu dece grada Zagreba.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica