Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji zabrinuti zbog lošeg uticaja Interneta na mališane

Stručnjaci upozoravaju da roditelji više nisu u stanju da prate koje sadržaje njihova deca imaju prilike da vide.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Istraživanja su pokazala da mališani stari dvanaest godina često imaju priliku da posete sajtove čije im korišćenje roditelji sigurni ne bi dozvolili, pre svega zato što imaju pristup novim tehnologijama s kojim mame i tate teže idu u korak, ali i zato što su mališani sve spretniji u korišćenju modernih tehnologija.

Tim putem, deca su izložena seksualnim prizorima, opscenim rečima i slikama nasilja, što čitavu generaciju čini neosetljivom na nabrojano, kako ističu iz Britanskog odbora za klasifikaciju filmova. Roditelji s kojima su istraživači razgovarali priznali su da su zabrinuti zbog sadržaja koje njihova deca uzrasta od 10 do 15 godina imaju priliku da vide na svojim mobilnim telefonima, tabletima i kompjuterima. Takođe, oni su izrazili i brigu za to koje filmove mališani gledaju kada prespavaju kod svojih prijatelja.

"Mnogi roditelji smatraju da je tehnologija u rukama mlađih i to značajno menja raspored moći u domu", navodi se u izveštaju Britanskog odbora za klasifikaciju filmova.

Odbor je sproveo anketu u kojoj je učestvovalo oko 10.000 ljudi, kako bi ispitao navike mladih. Među učesnicima se našao i veći broj tinejdžera, a  utvrđeno je da "iako roditelji pokušavaju da uspostave kontrolu, izazovni sadržaji privlače preveliku pažnju".  Zbog toga će deca videti nešto što nije prikladno njihovom uzrastu daleko ranije nego što bi to bio slučaj da ne koriste Internet. Majke devojčica primetile su da je seksualnost na Internetu u porastu, a sveukupni utisak je da su nasilje i psovke zastupljenije nego ikada.

Sve to rezultovalo  je pritiskom na najmlađe da što pre odrastu i odreknu se najlepšeg perioda u životu – detinjstva.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica