Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Verbalni prekori izazivaju depresiju kod tinejdžera

Pretnje i vikanje na adolescente mogu povećati rizik od pojave depresije ili poremećaja u ponašanju kod ove dece, otkrila je nova studija.

  Izvor: Foto: Thinkstock Images


Ono što svaki roditelj mora da zapamti predstavlja činjenica da je verbalno ophođenje prema deci i te kako bitno.

Većina će lako da pređe preko ove izjave, međutim nova otkrića jasno pokazuju da je verbalno maltretiranje jedan od uzročnika depresije kod tinejdžera, posebno u slučajevima gde majka i bije i dere se na dete, ili gde očevi rade jedno od to dvoje.

Za studiju koja je objavljena u žurnalu "Zlostavljanje i napuštanje dece", 239 adolescenata između 11 i 18 godina popunili su anketu u kojoj su im postavljena pitanja da li su bili tučeni, pogrdno nazivani ili predmeti bilo kakvog drugog zlostavljanja tokom proteklih nekoliko godina.

U ovom istraživanju su čestvovala deca koja su već na nekoj od terapija vezanoj za mentalno zdravlje ili poremećaje u ponašaju, a čije su majke bile i verbalno i fizički agresivne, dok su očevi primenjivali samo jedan od dva vida prekora.

Istraživači su zaključili da su roditelji zarobljeni u začaranom krugu kao i da su adolescenti čiji su roditelji bili i fizički agresivni imali veće šanse za ozbiljna mentalna oboljenja i probleme u ponašanju.

U istraživanju 51 odsto adolescenata je reklo da su bili predmeti nekog vida zlostavljanja. Kod slučajeva gde je majka i tukla i drala se na dete, bio je povećan rizik od mentalnih problema poput anksioznosti, depresije i problema u ponašanju. Drugim rečima, efekat verbalnog zlostavljanja, pogoršava se ako ona ujedno i udara dete. Međutim, nasuprot tome, u slučajevima gde majka iskazuje samo verbalno zlostavljanje ne dolazi do povećanog rizika od mentalnih problema.

Sa druge strane, u onim slučajevima gde je otac bio subjekat verbalne agresije, dolazilo je do ozbiljnih posledica u mentalnom zdravlju ili ponašanju.

Ovo treba da bude upozorenje za doktore kada razgovaraju sa pacijentima adolescentima da počnu da se koncetrišu i na pitanja o verbalnom uznemiravanju dece, ne samo fizičkom kako bi se prekinuo začarani krug zlostavljanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica