Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekstrovertni roditelji - introvertno dete

Roditelji koji vole da su u centru pažnje često urušavaju samopouzdanje svog deteta, pokušavajući da ga prilagode sebi i sopstvenim vrednostima.

 Izvor: Foto: Thinkstock


Po čuvenom psihijatru Karlu Gustavu Jungu, ekstrovertnost ili introvertnost zavise od načina na koji čovek misli, oseća, na koji se ponaša i prima informacije. Međutim, iako je uobičajeno da odrasle osobe posmatramo ili kao ekstrovertne ili kao introvertne, zapravo svi mi u sebi nosimo osobine oba ova tipa ličnosti. Odnosno, oni koji su izrazito ekstrovertni ili izrazito introvertni, nisu tako brojni kako na prvi pogled izgleda.

Ekstrovertne osobe uživaju da su u centru pažnje, otvorene su, radoznale, druželjubive. Lako sklapaju prijateljstva, ne boje se rizika, okrenute su spoljašnjem svetu, uvek zainteresovane za nove spoznaje. Za razliku od njih, introvertne osobe su uglavnom okupirane sopstvenim mislima i osećanjima (otuda izraz da „žive u svom svetu“), povučene su, rezervisane, češće biraju ulogu posmatrača nego aktivnog učesnika.

Sa druge strane, od dece očekujemo da budu vesela, dobro raspoložena, razigrana. Retko kad pomislimo da je njihova priroda možda drugačija i da ona, takođe, imaju pravo da pripadaju ekstrovertnom ili introvertnom tipu ličnosti.


Zašto introvertnu decu pokušavamo da učinimo ekstrovertnom?

Mešanje stidljivosti i introvertnosti. Introvertnost i stidljivost nisu isto. Naime, dok stidljivi izbegavaju druge osobe, a u pozadini takvog ponašanja je najčešće manjak samopouzdanja, strah od kritike… introvertni ne brinu baš mnogo šta drugi misle o njihovom ponašanju ili nekom učinjenom delu.

Opšte okruženje. Savremeni svet nam je nametnuo određene ideale kao poželjne vrednosti. Zato većina odraslih veruje da se u ovakvom, grubom svetu lakše snalaze oni koji se uspešno "laktaju", što je i osnovni motiv roditelja da pokušaju da promene neke osobine svoje dece. Oni to čine iz najboljih namera, zaboravljajući da njihove najbolje namere ponekad nisu i najbolje rešenje za dete.

Ipak, iako ekstrovertnost jeste dominantan oblik ponašanja u Zapadnom društvu, nijedna osobina istrgnuta iz konteksta svih drugih osobina ličnosti (pa ni introvertnost, niti ekstrovertnost) ne može da bude odlučujuća za lični uspeh.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica