Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Detinjstvo devojčica sve manje zabavno

Da li je teško vaspitavati devojčice u vreme kada im se na svakom koraku nameću ideali savršenstva, fizičke lepote i seksualnosti?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Pre petnaest godina psiholog Stiv Bidalf je napisao knjigu o problemima sa kojima se suočavaju roditelji u vaspitavanju dečaka. U to vreme je mislio da odgajanje devojčica nije ugroženo spoljnim uticajima. Međutim, nakon toliko godina njegov pogled na razlike u vaspitavanju dece se drastično promenio. Bidalf je zabrinut zbog činjenice da je, čak i nakon 40 godina feminizma, nametnuto pitanje koje muči devojčice još uvek “Kako izgledam?“

I pre nego što devojke postanu seksualno aktivne, njihova privlačnost i atraktivnost postaje opsesija. Bidalf dodaje da je, kao psiholog, primetio izvestan porast u broju devojčica koje imaju probleme sa mentalnim zdravljem. Mnogo dece iz srednje klase pati od raznih oblika anksioznosti. Takođe, u porastu je i broj mladih koji imaju probleme sa poremećajem u ishrani. Bidalf je primetio i blaži oblik depresije, koji ranije nije bio zabeležen kod devojčica. Sve u svemu, detinjstvo devojčica je sve manje zabavno.

Generacije devojčica su okružene slikama koje im govore kako treba da izgledaju. Broj oblika zagovarane atraktivnosti se smanjuje i sve više odiše seksualnošću, tvrdi Bidalf. Dok veliki broj devojčica odbija da jede, neka deca imaju probleme sa gojaznošću i ne oklevaju da drže dijetu. Međutim, dijete u detinjstvu mogu imati ozbiljne dugoročne posledice po zdravlje.

Stiv savetuje roditeljima da se fokusiraju na zdravlje svojih ćerki, a ne na njihove probleme sa kilažom. Veoma su značajni i zajednički, porodični broci, da se umesto sokova za piće koristi voda, ali je neophodno i ohrabrivanje dece da se bave fizičkom aktivnošću.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica