Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mala deca - mala briga, velika deca - velika briga

Istina ili zabluda?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pojedine fraze vezane za roditeljstvo su postale toliko odomaćene da više ne razmišljamo da li su i koliko istinite. Tako je i sa ovom. Nema nikakvog pravila po kojem je "malo dete - mala briga, a veliko dete - velika briga". Svaka razvojna faza u odrastanju vašeg deteta ima određene prednosti, ali i mane, zamke, iskušenja...

Jedino možemo da govorimo o tome da su rizici i iskušenja u kasnijim fazama razvoja veći, opasniji. Mnogi roditelji se žale da u periodu puberteta potpuno izgube kontakt sa svojom

Da li će vam vaše dete, dok je malo - biti mala briga, a kada poraste - postati velika briga... uveliko zavisi od vas

decom. Više ne znaju sa kim se druže njihovi tinejdžeri, gde izlaze, kako provode slobodno vreme...


Međutim, kada bi roditelji uspeli da sa detetom uspostave takvu komunikaciju da ono u njima vidi "prave" sagovornike - koji ga neće osuđivati, kritikovati, vređati kada im iskreno kaže svoje mišljenje... i kroz velika iskušenja bi se prolazilo sa manjim brigama!

Da li će vam vaše dete, dok je malo - biti mala briga, a kada poraste - postati velika briga... uveliko zavisi od vas. Istina je da treba što pre da usvojite principe zajedničkog odrastanja, dok su deca sasvim mala.

Ti principi, koji su na izvestan način preventiva mogućih problema sa decom kada poodrastu su: stalno "slušanje" deteta, osluškivanje njegovih trenutnih potreba i vrednosti, dvosmerna komunikacija - u formi dijaloga (a ne isključivo roditeljskih monologa), pokazivanje tolerancije i razumevanja, uz istovremeno zadržavanje roditeljskog autoriteta. Nije lako, ali jeste moguće.

Jelena Holcer, pedagog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica