Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAHA – nova metoda u lečenju oštećenja sluha kod dece

Saznajte koje su prednosti BAHA aparata i kojim oštećenjima sluha je namenjen.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Poremećaj sluha spada u grupu najčešće urođenih oštećenja, najbolja preventiva je rana dijagnostika, i to u prvim mesecima života.


Neotkriveni i nelečeni rani gubitak sluha uzrokuje poremećaj razvoja govora i jezika, kao i posledične spoznajne, intelektualne, emocionalne i psihosocijalne hendikepe.

Šta je BAHA?

BAHA je skraćenica od Bone anchored hearing aid, što u prevodu znači slušni aparat za koštanu provodljivost zvuka. BAHA sistem koristi prirodnu sposobnost tela da provodi zvuk. Kost, kao i vazduh, može da provodi zvučne vibracije. Za decu sa gubitkom sluha, ovo je način za opažanje zvuka. Tipični slušni aparati se oslanjaju na vazdušnu provodljivost i srednje uho koje funkcioniše.


O značaju ranog dijagnostikovanja slušnih oštećenja i prednosti BAHA aparata, razgovarali smo sa dr Vladanom Šubarevićem, ORL specijalistom, načelnikom službe ORL Instituta i predsednikom Srpskog aktiva dečjih otorinolaringologa. 

Koliko je važno da se uradi skrining sluha odmah po rođenju deteta?

- Veoma je važno! Činjenica da se na hiljadu beba rodi jedna do tri sa oštećenim sluhom, a kod prevremeno rođene dece čak tri na sto, nametnula je potrebu da se svakom novorođenčetu rano ispita sluh, sa ciljem da se identifikuje njegovo urođeno oštećenje, ili potpuni nedostatak. Neotkriveni i nelečeni rani gubitak sluha uzrokuje poremećaj razvoja govora i jezika, kao i posledične spoznajne, intelektualne,

U našoj zemlji, osim specijalizovanih ustanova koje se bave poremećajima sluha, svega nekoliko porodilišta sprovodi skrining test na svim novorođenim bebama

emocionalne i psihosocijalne hendikepe. U našoj zemlji, osim specijalizovanih ustanova koje se bave poremećajima sluha, svega nekoliko porodilišta sprovodi skrining test na svim novorođenim bebama.

Dok se ne stvore materijalni uslovi da se skrining sprovodi na celokupnoj populaciji novorođenih beba, od izuzetnog je značaja da se njemu podvrgne svako novorođenče koje "nosi" bilo koji od faktora rizika, a posebno prevremeno rođena deca. Svakako, treba napomenuti da skrining daje "grubu" orijentaciju stanja sluha. Ali, već sa godinu dana, pomoću BERE (ispitivanje evociranih potencijala moždanog stabla) može da se dijagnostikuje o kakvom i kolikom oštećenju sluha se radi, i da se na osnovu toga preduzmu dalji koraci.


I roditelji treba da budu oprezni i prate svoju bebu. Određeni testovi mogu biti od pomoći pri proveri bebinog sluha. Ukoliko reakcije izostanu potrebno je da se jave svom pedijatru.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica