Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kod zubara bez straha

Ukoliko vi imate strah od zubara - vrlo verovatno ćete ga preneti na vaše dete. Ukoliko ga nemate - neće ga imati ni ono. To znači da ne postoji urođen strah od zubara.

Najpre, ne mora svaki susret sa zubarom da bude bolan. Takođe, da li će kod deteta da se pojavi strah, u velikoj meri zavisi kako ćete da ga pripremite pre nego što prvi put odete kod zubara. Najbolje bi bilo da taj prvi put bude kada vi krenete na rutinsku kontrolu. Tada povedite i dete, važno je da vidi da vas ništa ne boli - kako bi njegov prvi kontakt sa zubarom prošao što lakše. Obavestite unapred vašeg zubara da prvi put dovodite dete, kako bi imao priliku da se postavi "mekše", sa više razumevanja.

U predškolskom periodu, za prvi susret će biti dovoljno  upoznavanje sa instrumentima i stolicom koja, na sreću, za mnogu decu predstavlja pravu čaroliju - jer se kreće, podiže, vrti...  Postepeno navikavanje na zubara znači preuzimanje odgovornosti za održavanje higijene i zdravlja. Podrazumeva se i da će svaki preventivni pregled manje da boli od intervencije, tj. popravke već bolnog zuba, pa ne treba čekati da do toga dođe, već otići na vreme.  

Budite uporni i strpljivi u pripremi deteta na ovakve poduhvate, jer će odnos koji u najranijem periodu stekne prema svom zdravlju i njegovom održavanju - ostati kao trajno nasleđe. Lekari i zubari su veoma važni, jer će svojim zdravstvenim stanjem i zdravljem svojih zuba dete da se bavi celog života.  

Jelena Holcer, pedagog

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica