Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su deca zrela za odlazak na rekreativni boravak sa vrtićem?

Dete predškolskog uzrasta je obično mnogo zrelije nego što ga vide njegovi roditelji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ne shvatajući da njihovo dete odrasta i da je ulaskom u kolektiv i vršnjačku grupu napravilo krupan korak u svom razvoju i osamostaljivanju - mnogi roditelji prave nesvesnu grešku.Ponašaju se kao da je njihovo dete još uvek beba i da mu je neophodna njihova zaštita u svakom trenutku.

U pojedinim slučajevima, to i jeste tako. Ipak, prosečno dete od pet i više godina, posebno ukoliko je u vrtiću potpuno adaptirano (na primer, odlazi  tamo od treće godine, ili kraće - ali je period adaptacije prošlo neosetno, bezbolno), sasvim je zrelo za odlazak na zimovanje ili letovanje sa svojim vrtićem. Ono što roditelji zaboravljaju je: jednom će morati da "puste" dete. Ako ne pre, a onda prilikom odlaska na rekreativnu nastavu ili školsku ekskurziju (to će se sigurno desiti).

Uostalom, dete na ovom "izletu" neće biti samo, niti bez nadzora (iako se roditelji upravo tako ponašaju). Naprotiv! Ono će tamo da bude sa vršnjacima, ali i sa vaspitačicama - osobama koje svakodnevno sreće, koje dobro poznaje i sa kojima često provodi više vremena u toku dana nego sa roditeljima. Konačno, u mnogim slučajevima je sigurnije da će se vaspitačice više brinuti o vašoj deci dok su ona u vrtiću, nego nastavnici kada dete pođe u školu. U mnogim vrtićima važi pravilo da se jedan vaspitač brine o šestoro ili osmoro dece, dok je u školi jedan učitelj zadužen za celo odeljenje. A sa vaspitačicama uvek možete da se dogovorite da se sa detetom redovno čujete i budete obavešteni kako je provelo dan.

Povezane vesti

U slučaju potrebe, možete i ranije da odete po mališana, kako biste skratili njegov boravak. Međutim, on će čak i od skraćenog boravka sa vrtićem imati dosta koristi. To će posebno da se odrazi na njegovo iskustvo i sticanje samopouzdanja. Nije zanemarivo ni to što ćete vaše dete (posle prvog puta) ubuduće lakše puštati da bude odvojeno od vas nekoliko dana.

Jelena Holcer, pedagog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica