Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubomorno dete

Prinova u porodici u kojoj već postoji jedno dete predstavlja veliku promenu za celu porodicu. Novorođena beba preuzima roditeljsku pažnju ali i celokupnu pažnju odrasle okoline (bake, tetke, dede, ujaci...).

 Izvor: Foto: Shutterstock

Starije dete ne samo da više "nije u centru pažnje", već i ne razume kako se to dogodilo. Iz njegovog ugla, beba je biće koje ne zna ništa i nikako ne zaslužuje sve te izraze divljenja.

Na dolazak nove bebe u porodicu, mnoga deca, u zavisnosti od uzrasta i pripremljenosti na ovu promenu - reaguju ljubomorom. Međutim, nije ni svaka ljubomora ista, niti se svako ljubomorno dete ponaša na isti način. Neko dete će svoju ljubomoru duboko skrivati, neko početi ponovo, na primer, da sisa palac, iako je to odavno prevazišlo, neko će imati česte napade besa. Ono što je ovoj deci zajedničko jeste da ne umeju da verbalno definišu niti objasne ono što osećaju. Ne treba to od njih ni očekivati, tim pre što je ljubomora najizraženija od treće do sedme godine, to jest,  kada je verbalni aspekt još uvek u razvoju.

*Otvorena i skrivena ljubomora

Otvoreno pokazivanje ljubomore se manifestuje kroz bolesti (kašalj, osip...), vraćanje u regresivne ranije faze, uništavanje igračaka, grickanje noktiju, iznenadne tikove, pokušaje da starije dete fizički povredi bebu, upućivanje ružnih reči bebi... Sa druge strane, ponekad dete pokazuje pažnju i nežnost prema bebi ali čim okrenete glavu pokušava da je povredi štipanjem, udaranjem, ujedanjem. To su manifestacije potisnute, skrivene ljubomore. I jedan i drugi oblik ljubomore imaju isti uzrok: novorođena beba je njima oduzela maminu i tatinu pažnju i ljubav, i ona zaslužuje da za to bude kažnjena.

*Prvi znaci ljubomore

Oni mogu da se jave u uzrastu od osamnaest meseci, jer tada dete poseduje izvesnu zrelost i osvešćenost svojih i tuđih postupaka.  Najintenzivnija je do četvrte godine ali opstaje i kasnije, sve do sedme. Uukoliko je razlika između vaše dece sedam godina i više, smatra se da je prvorođeno dete već formirano u velikoj meri, pa se može smatrati jedincem. Odnosno, tada ljubomora može sasvim izostati.

Kako će starije dete prihvatiti mlađeg brata ili sestru uveliko zavisi od roditeljskog stava. Ljubomora je prirodna, normalna faza borbe dece za svoje mesto u porodici, ali je poželjno da na svaki način pokušate da sprečite da se u ovoj borbi starije dete povlači u sebe, ima agresivne ispade, ispoljava neki psihički problem.

*Počnite na vreme.

Objasnite starijem detetu da ćete uskoro dobiti novog člana porodice još dok je beba u vašem stomaku. Dozvolite mu da vas mazi po stomaku (ako to želi), predložite mu da ono bira muziku koju će slušati i beba, uključite ga u izbor imena... Odnosno, pripremajte ga na ovu promenu mesecima pre nego se ona dogodi.

*Zajedno.

Povedite ga na ultrazvučni pregled. Neka oseti vaše uzbuđenje. Istovremeno, to će uticati da od početka bude uključen u iščekivanje bebe.

*Istina.

Izbegnite da govorite kako će novi brat ili sestra biti njegovo društvo za igru. Proći će godine pre negó što to postane istina, pa se mogu pobrkati detetova očekivanja kada vidi bebu sa onim što realno ona može da mu ponudi. Detetu recite istinu, tj. da ćete u početku imati mnogo posla, da mala beba mnogo toga ne ume sama, da će postepeno rasti i stalno učiti nove veštine.

*Ljubav.

Objasnite detetu da mlađi brat ili sestra nikako ne ugrožava ono što vi osećate prema njemu. Više nego inače ponavljajte starijem detetu kako ga beskrajno volite. Beba vas verbalno ne razume, ona neće biti ljubomorna na ovakve vaše izjave starijem detetu, a njemu će mnogo značiti. Čak i ukoliko je ono svesno vaše ljubavi, ovo je vreme da ga podsećate.

*Drugi odrasli.

Uključite druge odrasle osobe u vaš porodični ritam. Najpoželjnije je veće angažovanje tate, ali su dobrodošle i bake i deke.

*Vrtić.

Kada je nova beba tek pristigla u porodicu, sačekajte sa upisom starijeg deteta u vrtić. Ili sačekajte da beba malo poodraste, ili starije dete upišite u vrtić nekoliko meseci, ili čak godinu dana, pre rođenja bebe. Naime, ukoliko ga izdvojite iz porodice baš kada stigne beba, osetiće se dodatno zapostavljenim i odbačenim. Misliće da se vi kući sigurno divno provodite, pa će i njegov otpor prema odlasku u vrtić biti sve izraženiji. Mnoga deca se tada vraćaju u neko davno prevaziđeno ponašanje (počnu ponovo da mokre u krevet i sl.),  jer nesvesno misle da će na taj način privući vašu pažnju koliko i beba.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica