Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca danas pate od nedostatka rizika: Roditelji, dozvolite deci da na svojoj koži osete greške

Rizici su deo života i nije poenta naučiti kako ih izbeći već se s njima suočiti na siguran način. Slavni britanski avanturista i pisac Ber Grils sastavio je listu stvari koju bi svako dete trebalo da prođe do 11 godine života. ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Moderne generacije roditelja sigurno se ne bi složile s tezom da bi deca trebalo da se igraju noževima ili da idu u potragu za divljim životinjama i to samo zato što te stvari smatraju izuzetno opasnima, a u svom vaspitanju žele da speče upravo to - da deca riizikuju. 

Nazovimo ih helikopter roditeljima, tigar roditeljima, medvedima, srnama ili kako već - svejedno je, a dok god svojoj deci ne dozvoljavaju da na svojoj koži osete greške, da rizikuju i tako spoznaju opasnost, ostaće roditelji koji će od svoje dece da naprave polusposobne ljude.

Decu kojoj će i s 12 godina morati da pomažu kao da su petogodišnjaci.

I ne govorimo tu samo o nemogućnostima da se deca s pogrešne strane popnu na tobogan ili balansiraju na ivici trotoara, jer većina današnje dece ne sme da radi čak ni to bez da se roditelji doslovno ne trese pored njih - od besa ili panike. 

Donosimo vam zato jednu zanimljivu priču poznatog avanturiste, pisca i voditelja Bera Grilsa koji smatra da se deca svakodnevno moraju suočavati s rizicima kako bi na ličnom iskustvu naučili kako da prožive opasnost na siguran način. Stvar je prakse i učenja, a ne izbegavanja jer život nije skrivanje od opasnosti već nošenje s njima na najsigurniji mogući način. 

Povezane vesti

Da se on pita, a ove su teze preneli brojni svetski mediji, deca bi već u najranijem uzrastu trebalo da budu upoznata s oštrim noževima, paljenjem vatre, prelascima preko divljih reka i uopšteno, važnim metodama preživljavanja. Od najranijeg uzrasta! 

Deca se rađaju s instinktima za suočavanje s opasnostima, ali se oni s vremenom gase ukoliko se ne koriste. Deca postaju smotana, bez osećaja za opasnost, jer su prezaštićena. Iako se taj instinkt nikada neće izgubiti pa da se dete slučajno i ubode na oštar nož ili malo iseče makazama - ne bi im se dogodilo ništa strašno osim što bi spoznali opasnost i u buduće više pazili da ne ponove istu grešku. 

Na greškama se uči, isto kao i na iskustvu, a koliko će dete biti iskusno zavisi prvenstveno od toga koliko će im roditelji to dozvoliti. 

Nastavak na sledećoj strani...

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica