Zašto dete ima glavobolje? Najčešće nije ništa ozbiljno, a u ovim situacijama vam treba hitna pomoć

Glavobolja je jedna od najčešćih tegoba koju imaju deca i tinejdžeri. Postoje razne vrste i uzroci glavobolja, a evo i koja kućna rešenja mogu da pomognu.

Shutterstock

Glavobolje se kod dece javljaju relativno često i uglavnom nisu razlog za brigu, već su posledica premora, dehidratacije, ali ponekad mogu da ukažu i na nešto ozbiljnije i da budu veoma intenzivne. U daljem tekstu saznajte sve o tipovima i uzrocima glavobolja kod dece, šta može da pomogne i kada morate kod lekara.

Tipovi glavobolja

Migrene – Ovaj ozbiljniji tip glavobolje ima specifične simptome i iznova se javlja. Pored bola, kod migrene je uobičajeno da se javljaju mučnina, vrtoglavica, osetljivost na svetlost, zvuk, kao i opšti osećaj nelagodnosti.

Tenzijske glavobolje – U pitanju je češći i blaži tip glavobolje, pri čemu dete oseća bol kao da ga nešto stiska oko glave. Neki od čestih uzroka su stres, premor i loša hidratacija odnosno nedovoljan unos vode.

Glavobolje usled infekcije – Nije neuobičajeno da se dete koje ima neku infekciju poput prehlade ili gripa požali na glavobolju, koja obično prestaje kada se organizam oporavi od infekcije. Uzrok ovoj glavobolji je najčešće začepljenje sinusa i infekcija koja dovodi do bola u predelu očiju i nosa.

Glavobolja izazvana prekomernom upotrebom lekova – Lekove protiv glavobolje ne bi trebalo uzimati duže od dve nedelje, i kod dece svakako ne bez konsultacija sa lekarom. Preterana upotreba ovih lekova može da bude i uzrok glavobolja, tako da one počnu da se javljaju češće i da budu bolnije. Ako su mališanu često potrebni lekovi protiv glavobolje, najbolje je da se posavetujete sa lekarom, piše nationwidechildrens.org.

Glavobolje nakon povrede glave – Nije retkost da se deca žale na glavobolju nakon povrede glave, ali ona obično nije previše intenzivna i nestaje za oko dve nedelje. Ipak, u nekim ozbiljnijim slučajevima glavobolja posle povrede glave može da traje i nekoliko nedelja ili meseci, o čemu bi trebalo da razgovarate sa lekarom.

Glavobolje izazvane dentalnim problemima – Kada dete ima bol ili neku nelagodu u vilici, bol u slepoočnicama ili čuje "škljocanje" kada otvori vilicu, trebalo bi da ga odvedete kod zubara. Škrgutanje zubima može da bude takođe jedan od uzroka ove vrste glavobolje.

Kućna rešenja

Ako dete ima neku blažu glavobolju koja se javi tek ponekad, najbolji lek je odmor. Možete da koristite i hladne ili tople obloge, šta god da detetu više prija.

Dajte detetu neki od lekova ili sirupa protiv bolova, ali vodite računa o dozi koja je odgovarajuća za mališanov uzrast.

Da biste sprečili prekomernu upotrebu ovih lekova i glavobolje koje mogu da se jave kao posledica toga, gledajte da detetu ne dajete lek protiv bolova više od dva dana nedeljno.

Nemojte detetu da dajete aspirin ili neke druge lekove, osim ako vam doktor tako kaže.

Vodite dnevnik glavobolja

Zapisujte neko vreme podatke o glavoboljama vašeg deteta, naročito ako ih ima često. Informacije o tome kada ih ima, koliko dugo traju, koliko su intenzivne, mogu da pomognu lekaru da utvrdi uzrok.

Kada je potrebna hitna pomoć

Detetu koje ima glavobolju je potrebna hitna pomoć ukoliko ima i neki od sledećih simptoma:

  • Zbunjenost
  • Ekstremnu pospanost (ne možete da ga probudite)
  • Iznenadan, jak bol u glavi koji se javlja prvi put
  • Dupliranje vida – kada dete vidi dve stvari ispred sebe, a tu je samo jedna
  • Često povraćanje u mlazu
  • Uz glavobolju se javlja i ukočenost u vratu ili bol u vratu, posebno ako se uz to javlja i groznica

Kada treba da se obratite lekaru zbog glavobolja

Iako glavobolje najčešće nisu razlog za brigu, obratite se pedijatru ako:

  • Dete ima glavobolje svakodnevno, posebno ako to već utiče na njegovu svakodnevicu
  • Uz glavobolju se javlja i bol u oku ili uhu, zbunjenost, mučnina ili povraćanje, osetljivost na svetlost ili zvuke, utrnulost
  • Glavobolje se javljaju iznova i postaju sve jače
  • Slične su onima kakve imaju neki članovi porodice
  • Javljaju se nakon povrede glave i ne prolaze u roku od nedelju dana
  • Dovoljno su jake da bude dete iz sna

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Opasni virus kosi decu po vrtićima, posledice mogu biti ozbiljne! Pedijatar upozorava: Prevencija je gotovo nemoguća, posebno obratite pažnju na ove simptome  Kurir televizija