5 razloga zašto se javlja osip oko usta kod dece: Ako je praćen ovim simptomima, morate odmah kod lekara

Evo koji su najčešći uzroci osipa oko usta kod dece, kako se leče i kada bi trebalo da odete kod lekara.

Shutterstock

Osipi kod dece se javljaju relativno često, na različitim delovima tela, uključujući i oko usta. Razlozi za to mogu da budu higijenski, povezani sa ishranom ili infekcijom.

Najčešće brzo prolaze, ali je važna pravilna nega jer je dečja koža osetljivija nego koža odraslih. U nekim slučajevima osip oko usta zahteva i odlazak kod doktora, a u nastavku teksta saznajte sve o uzrocima, lečenju...

Uzroci osipa oko usta kod dece

Osip oko usta kod mališana može da se pojavi iz najrazličitijih razloga, koji ne moraju uvek da imaju veze sa bolešću odnosno infekcijom. Evo koji su najčešći uzroci.

1. Alergija

Može da bude izazvana određenim namirnicama (najčešće su to mlečni proizvodi, jagode, maline, breskve, mango, mandarine itd.), pastom za zube ili proizvodima za negu kože. Alergijska reakcija koja se u tom slučaju javlja oko usta je u formi crvenila sa blagim otokom ili svrabom.

2. Nicanje zuba

Kada bebama niču zubi, povećava se proizvodnja pljuvačke, što može da dovede do iritacije i osipa oko usta. U ovom slučaju će osip proći sam od sebe, ali savet je da pojačate higijenu i često brišete mališana oko usta, kako koža ne bi bila stalno mokra.

3. Higijena

Ako deci posle obroka ostanu na licu sitni komadići hrane ili pljuvačka, to može da iritira kožu usled čega se ponekad javlja i osip. Uz pravilnu negu bi trebalo da prođe za nekoliko dana.

4. Dermatitis

Kontaktni dermatitis je jedan od najčešćih uzroka osipa. Može da se pojavi usled kontakta sa pljuvačkom, hranom ili kao reakcija na neke proizvode poput praška za veš, kupke, sapuna...

Kod dece koja imaju atopijski dermatitis ili ekcem, osip oko usta se pojavljuje kao jedan od uobičajenih simptoma. Osip se pogoršava u kontaktu sa iritansima ili alergenima, poput raznih mirisa u različitim proizvodima.

5. Infekcija

Viralne infekcije poput herpes simpleks virusa ili koksaki virusa mogu da dovedu do pojave osipa ili ranica oko usta. Usled bakterijskih infekcija ponekad mogu da se pojave i ranice sa krastama oko usta.

Šta da radite kad se detetu pojavi osip oko usta

Ako osip ne prolazi posle nekoliko dana ili se pogoršava, ako je praćen nekim simptomima poput groznice ili poteškoća u disanju, trebalo bi odmah da potražite savet lekara.

Način lečenja osipa zavisi od uzroka koji će utvrditi lekar, ali ono što svakako možete da uradite je da pojačate higijenu. Takođe, dobro bi bilo da izbegavate jake sapune ili kupke koji mogu dodatno da iritiraju kožu, kao i da eliminišete iritanse i alergene. Kod kontaktnog dermatitisa mogu pomoći emolijentne kreme bez mirisa, koje su uglavnom i namenjene atopičnoj koži.

Ukoliko je reč o bebi koja dosta balavi, često joj posušujte kožu oko usta.

Kod kontaktnog dermatitisa može da pomogne nanošenje kreme sa cink-oksidom, koja će poslužiti kao barijera koja štiti kožu, piše deti.mail.ru.

Za alergične reakcije ili ekcem doktor će možda propisati kremu sa kortikosteroidima ili antihistaminike, ali svakako ništa od toga ne treba da dajete detetu na svoju ruku.

Potrudite se da dete ne dodiruje rukicama osip i da ga ne češe, kako bi se izbegle dodatne iritacije i infekcije. Posecite mu noktiće kako ne bi oštetilo kožu.

Kada treba da odete kod lekara

Trebalo bi odmah da odete kod lekara u sledećim slučajevima:

  • Osip je praćen groznicom, poteškoćama u disanju, oticanjem lica ili usana
  • Osip se brzo širi
  • Ne reaguje na preduzete mere
  • Pojavljuju se znaci infekcije poput oticanja, groznice, gnoja, bola

Čak i ukoliko se ne pojavi nijedan od ovih simptoma, ali osip ne prođe za nekoliko dana ili se pogorša, svakako je savet da odvedete dete kod lekara.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako izgleda osip roseola kod dece keywords: dete, osip, virusna infekcija, roseola  TikTok/brookejeffymd