Kako bezbedno da inhalirate parom bebu kod kuće? Stari bakin metod ume baš da pomogne

Udisanje pare, takođe poznato kao "inhaliranje", popularan je kućni metod. Mnogi smatraju da je korisno očistiti ovako začepljen nos detetu.

Shutterstock

Udisanje ili inhaliranje parom je jednostavan i lak način za brzo olakšanje kada su sezonske prehlade u pitanju. Sve što treba da uradite je da udišete paru iz zagrejane vode. Vlažan vazduh može pomoći da se oslobodi sluz u nosu, nosnom prolazu i grlu deteta i da mu olakša disanje. Osim što otpušta sluz, može pomoći i u ublažavanju simptoma upale sinusa, gušenja, kašlja i upale grla.

Međutim, imajte na umu da ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće raditi za svakog. Takođe, dok udisanje pare može pomoći u smanjenju nekih simptoma, ne može da izleči infekciju. Moraćete da se pridržavate saveta lekara o tome kako da se brinete o bebi kada joj nije dobro.

Da li je udisanje pare bezbedno za bebe i malu decu?

Udisanje pare nosi opasnost od opekotina. Može izazvati ozbiljne opekotine ako se vruća voda prolije po telu ili ako je vaša beba previše blizu pare. Stručnjaci kažu da iz bezbednosnih razloga, ovlaživači sa hladnom parom mogu biti sigurnija opcija za malu decu. Dobra je ideja da se posavetujete sa svojim lekarom da li treba da isprobate terapiju parom za svoje dete.

Kako da koristite paru sa bebom?

Postoji nekoliko načina na koje možete inhalirati bebu parom. Neki od njih su:

Korišćenje parnog isparivača ili uređaja za parenje lica

Isparivači rade tako što zagrevaju vodu dok se ne pretvori u toplu paru. Mnoge mame više vole da koriste isparivače za inhalaciju i smatraju da su efikasni.

 Parne mašine za lice su još jedan način da koristite paru. Neki aparati za parenje lica takođe imaju posebnu mlaznicu koja usmerava paru na određeno područje.

Pretvaranje vašeg kupatila u parnu sobu

Umesto da koristite isparivač ili paru iz šerpe, dete možete pariti u kupatilu. Da biste napravili sopstvenu parnu sobu:

  • Zatvorite vrata kupatila.
  • Koristite stari peškir ili novine da blokirate prazninu ispod vrata.
  • Pustite toplu vodu u kadu ili lavabo nekoliko minuta dok para ispunjava kupatilo.
  • Sedite u parnoj sobi dok držite dete oko 10-15 minuta. Ponesite sa sobom igračku ili knjigu za kupanje da biste zabavili svoju bebu.

Mere predostrožnosti

Navesti bebe i malu decu da udišu paru može biti teško i zahteva dodatnu pažnju. Bebama je često teško da mirno sede, radoznale su i žele da dohvate izvor pare.

Uvek imajte na umu sledeće:

  • Uvek pažljivo držite dete.
  • Ne dozvolite svom detetu da se previše približi vrućoj vodi ili bilo kom električnom uređaju koji proizvodi paru jer bi moglo da pokuša da ga zgrabi.
  • Kosa i odeća vaše bebe će verovatno postati vlažni, pa mu osušite kosu i presvucite ga nakon parenja.
  • Kada inhalirate parom u kupatilu, stavite neklizajuće prostirke na pod.
  • Ne stavljajte esencijalna ulja osim ako vam to ne savetuje lekar. Većina pedijatara ne preporučuje upotrebu pare za bebe i malu decu mlađu od dve godine. Može izazvati iritaciju i nelagodnost u nekim slučajevima.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson