Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inhalacija dece: Razređivanje sekreta kod zrelog kašlja

Kao terapiju u lečenju disajnih puteva, kašlja i zapušenog nosa, pedijatri mogu preporučiti i inhalaciju. U kojim slučajevima i na koji način se ona primenjuje?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Inhalacija kao terapija 

Nekada se za inhalaciju koristila posuda sa toplom tečnošću i peškir, međutim danas se za ovu terapiju koriste aparati koji pretvaraju tečnosti u čestice (aerosol) - inhalatori.

U ove aparate mogu da se stavljaju različiti lekovi, a najčešće se primenjuju preparati za širenje bronhija.

Kako deluje na organizam?

Tokom inhalacije lek deluje upravo na sluzokožu gornjeg respiratornog trakta, respiratornih mišića i nerava, čime širi bronhije, razređuje šlajm, smanjuje bronhospazam, što utiče na ublažavanje kašlja koji vremenom potpuno nestaje.

Kako se primenjuje?

Pored toga što je jednostavan i veoma efikasan način za lečenje kašlja, inhalacija se može primenjivati kod kuće, što je naročito važno roditeljima male dece. 

Povezane vesti

Deca se inhaliraju preko maske za lice ili nastavka za usta.

Prilikom primenjivanja ove terapije veoma je važan način disanja. Neophodno je disati sporo i duboko, a ukoliko je u pitanju dete, kako bi dovoljna doza leka došla do pluća, veoma je važno da ne plače i da bude smireno.

Kada se primenjuje?

Dejstvo lekova koje stvaljamo u inhalator traje četiri sata, što znači, da inhalacija može da se ponovi nakon tog perioda. 

Sa poboljšanjem stanja pacijenta, broj terapija se smanjuje, a čim se dete oseća dobro, inhalacija se svodi na samo jednu, jutarnju.

Povezane vesti

Kako bi se izbegla neželjena dejstva, ne savetuje se velika doza leka, nego je preporučljivo dete inhalirati češće manjom dozom leka.

Terapija inhalacijom (lekovima koji šire bronhije) ne bi trebalo da traje duže od sedam dana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica