KOLIKO JE UJED KOMARCA OPASAN ZA MALO DETE? Evo na šta da obratite pažnju kada počne da se češe

Nažalost, komarci vole i bebe i malu decu. Možda se osećate kao da ste samo vi krivi ako zaboravite da naprskate sredstvo protiv insekata pre nego što krenete napolje i vaše dete završi izujedano, evo šta su zapravo opasnosti.

Shutterstock

Vaša beba je nervozna, možda se čak i stalno hvata za kožu. Pogledate na to mesto i primetite malu, natečenu izbočinu. Da, komarac je ujeo vaše dete.Tipično, mala kvrga se obično pojavljuje prilično brzo nakon ujeda komarca. Ubrzo nakon toga postaje ružičasto ili crveno, a dan ili nešto kasnije tamnije boje i tvrđe. I naravno, počeće da svrbi dok telo vaše bebe reaguje na proteine u pljuvački komaraca.

Međutim, deca mogu biti sklona i težim reakcijama od ujeda komaraca, prema Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kako prenosi Helth line. Može doći do ozbiljnijeg otoka zahvaćenog područja i možda čak i modrica ili stvaranje plikova. U tim ozbiljnijim slučajevima, beba takođe može da doživi koprivnjaču, otečene limfne čvorove ili pojavu niske temperature.

Ujed komarca takođe može izgledati veoma slično nekim drugim vrstama ujeda insekata. Osim ako slučajno ga ne vidite, možda nećete znati sa sigurnošću da li je ujed i crvena kvrga rezultat komarca ili nekog drugog insekta. Međutim, često možete prepoznati baš ovaj ujed po maloj crvenoj tački u centru kvržice, koja može izgledati kao bradavica, žulj ili bubuljica.

Imajte na umu da je malo verovatno da će ubod komarca biti bolan. Ugriz koji je bolan može biti rezultat uboda, možda pčele ili ose. Mravi su poznati po tome što nanose bol, a neke muve takođe mogu izazvati bolne plikove na koži.

Lečenje ujeda komaraca

Svrab je zaista problem kada je u pitanju ubod komaraca. Većina ljudi jednostavno mora da trpi nekoliko dana neprijatnog i dosadnog svraba. Ali to je dodatni izazov za bebe i malu decu. Želeće da počešu te ugrize koji svrbe po svaku cenu. U međuvremenu, trudićete se da ih sprečite da se grebu, kako slučajno ne bi raskrvarili ugriz i potencijalno uneli infekciju. Ali vaša beba neće razumeti zašto ne želite da se češe.

Dakle, postoji nekoliko stvari koje možete da učinite. Pre nego što počnete, zagrlite dete i recite mu da će biti u redu. Očistite zahvaćeno područje blagim sapunom i toplom vodom i osušite ga. Zatim možete odabrati jednu od ovih strategija i videti da li pomaže:

Stavite hladan, vlažan oblog na ugriz vašeg deteta.

Nanesite kremu od 1% hidrokortizona na ugriz, koju vam prepiše lekar. Ova krema, koja sadrži steroid, trebalo bi da privremeno smanji ili čak ublaži svrab. Nanesite ga na kožu vašeg deteta tri puta dnevno dok ugriz ne zaceli ili prestane da svrbi.

Jedno upozorenje: Ne želite da bebini prsti budu premazani steroidnom kremom, jer svi znamo gde će ti prsti završiti - u ustima vaše bebe. Možda ćete morati da nanesete kremu ili pastu, a zatim pokrijte područje odećom tako da vaše dete ne može doći do njega.

Možda ćete biti u iskušenju da svojoj bebi date dozu antihistaminika da biste smanjili svrab, ali lekari ne preporučujeu upotrebu antihistaminika na svoju ruku kod dece mlađe od 2 godine.

Kada posetiti doktora

U kom trenutku bi trebalo da počnete da brinete da to nije samo ujed komarca?

Prvo, zapamtite šta se smatra „normalnim“ ili „tipičnim“: svrab koji traje nekoliko dana. Zahvaćeno područje može čak ostati otečeno čak nedelju dana. Ali ako beba počne da razvija neke druge simptome, možda je vreme da pozovete lekara i proverite.

Iako može biti teško - ako ne i nemoguće - proceniti da li vaša beba ima simptome kao što su glavobolja ili bol u zglobovima, možete paziti na temperaturu, povraćanje, dijareju i osip. Ovi simptomi su među simptomima bolesti koje prenose komarci.

Takođe možete da se obratite svom pedijatru ako mislite da se ujedzarazio. Bez recepta lokalne antibiotske masti generalno se ne preporučuju za upotrebu kod dece mlađe od 2 godine, ali o tome možete razgovarati sa lekarom vašeg deteta.

Sprečavanje ujeda komaraca

Imate nekoliko opcija za sprečavanje ujeda. Možda ćete morati da koristite kombinaciju za maksimalnu efikasnost.

Obucite se prikladno

Kada izvodite svoje dete napolje, obucite ga u odeću koja pokriva kožu što je više moguće. Košulja i pantalone sa dugim rukavima mogu da smanje površinu izložene kože.

Nanesite repelent protiv insekata

Razumljivo je ako ste malo nervozni zbog nanošenja sredstva protiv insekata sa jakim mirisom na vašeg mališana. Budite pažljivi kada nanosite repelent protiv insekata na bebu kako ne bi ušao u usta, nos ili oči. Najbolje je prskati repelent u ruke, a zatim ga naneti na lice svog deteta. A kada uđete unutra, koristite sapun i vodu da operete bebinu kožu i uklonite repelent.

Koristite mreže protiv komaraca

Krenuli ste u šetnju sa bebom? Navucite na kolica mrežu protiv komaraca da sprečite bube.

Držite prozore zatvorene

Ima li išta gore od toga da se ujutru probudite i vidite da je komarac proveo noć u vašoj spavaćoj sobi i grickao vas? Potrudite se da postoje komarnici na svim prozorima u sobi vašeg mališana.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi  Tiktok/yana_mom_