ZAŠTO DETE KAŠLJE SAMO NOĆU? Najčešće je u pitanju alergijska reakcija, evo šta još može biti uzrok

Evo koji mogu biti razlozi zašto se kašalj kod deteta javlja samo noću.

Shutterstock

Kašalj može da bude prateći simptom različitih zdravstvenih problema. Međutim, mnogi roditelji ostanu potpuno zbunjeni ukoliko se kašalj javlja samo noću, ali ne i danju, a evo koji mogu biti uzroci.

Uzroci noćnog kašlja

Ukoliko mališan ne kašlje tokom dana, već samo noću, najverovatnije je da je u pitanju alergijska reakcija. Karakteristično je u tom slučaju da se kašalj javi čim dete legne u krevet, ali treba da obratite pažnju i na intenzitet.

Recimo, ukoliko napad kašlja počne čim dete legne u krevet, a smanji se kada dete ustane iz kreveta, možda bi trebalo da razmislite o promeni jastuka, posteljine ili možda praška koji koristite za pranje veša.

Pored alergije, uzroci noćnog kašlja mogu biti i drugi:

  • Razvoj akutne respiratorne viralne infekcije – dete kašlje noću zbog nakupljanja sekreta koji se sliva usled dužeg ležanja. Ovaj sekret blokira disajne puteve, zbog čega dolazi do kašlja. U tom slučaju, kada dete iskašlje sekret ili pročisti grlo, kašalj se smiruje, piše wday.ru.
  • Još jedan od uzroka može biti gastroezofagealni refluks, zbog kojeg hrana može da se vrati u jednjak. Ukoliko dete ima taj problem, najverovatnije će se i tokom dana žaliti na gorušicu nakon jela, odnosno na osećaj peckanja, gorenja u jednjaku.
  • Suv vazduh takođe može da bude uzrok noćnog kašlja kod dece, kao i nicanje zubića, kada se proizvodi više pljuvačke, koja se može nakupiti u ustima deteta i izazvati trenutni kašalj.

Šta da radite

Ono na šta treba da obratite pažnju je disanje mališana i potencijalni uzroci. Ukoliko dete normalno diše, možda najpre treba da pokušate sa vetrenjem sobe ili ovlaživačem vazduha, naročito zimi odnosno kada se prostorije greju, pa to može isušiti vazduh.
U slučaju da primetite bilo kakve poteškoće sa disanjem ili ste pokušali i sa vetrenjem prostorije i menjanjem posteljine, jastuka, a dete i dalje kašlje, najbolje je da potražite savet pedijatra.

Svakako, ne treba da dajete detetu nikakvu dijagnozu niti da ga lečite na svoju ruku.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

VELIKI KAŠALJ  Kurir TV

(Yumama/N. Z.)