HODA NA PRSTIMA, NE ODAZIVA SE NA IME: Ovo su prvi simptomi koje su primetili roditelji autistične dece

Koji su prvi simptomi koji roditelji autistične dece primete - ne mora da znači da je svako izbegavanje kontakta očima autizam...

Shutterstock

Prva stvar koju roditelji dece sa autizmom primećuju jeste da njihov mališan zaostaje za vršnjacima. Stručnjaci ističu da je važno da se mame i tate na vreme angažuju i da se konsultuju sa specijalistima kako bi se uvele terapije koje mogu pomoći da dete bude samostalnije i da se uprkos autizmu razvija i sprema za život.

Koji su prvi simptomi koji roditelji autistične dece primete?

  • nedostatak produktivnog govora sa 1,5 godine (pojedinačne reči), a sa dve godine kratkih rečenica
  • ne odaziva se na svoje ime
  • ne ispunjava jednostavne zahteve
  • nedostatak pokazivanja i kontakt očima
  • stereotipno ponašanje i selektivnost hrane
  • hodanje na prstima

Sve češće se javljaju poremećaji iz autističnogspektra, poremećaj pažnje i hiperaktivnost, odložen razvoj govora. Najčešća stanja: odložen psihoverbalni razvoj, poremećaj pažnje i hiperaktivnost, poremećaji autističnog spektra .

Kada posetiti neurologa

Periodični lekarski pregledi od strane uskih specijalista obavljaju se prema odobrenom rasporedu, razlog za neplanirane posete mogu biti simptomi koji uznemiravaju roditelje: difuzno smanjenje tonusa - "tromo dete" - mlađe od 3 meseca, ograničenja motoričke aktivnosti (ne sedi do 6 meseci, ne puzi do 8 meseci, ne ide sa godinu dana), zabrinjavajućd gore opisano kašnjenje u govoru.

Izbegavanje kontakta očima nije uvek isključivo vezano za autizam. Poremećaji autističnog spektra su heterogena grupa stanja i njima se treba baviti od slučaja do slučaja. Vrlo često postoje uslovi kada je kontakt sa detetom otežan, uključujući i probleme sa slušnom percepcijom, a tada se timu specijalista pridružuje i audiolog. Noćne strahove i noćne more treba razlikovati, a tu nam pomaže video EEG praćenje dnevnog sna.

U drugim slučajevima, roditelji se javljaju neurologu zbog kašnjenja u razvoju: nedostatak govora, ili minimalan rečnik; karakteristike ponašanja - izbegavanje kontakta, uključujući vizuelno, stereotipno ponašanje, nedostatak komunikacije, elementi agresije; zaostajanje u intelektualnom razvoju. U poređenju sa vršnjacima, roditelj počinje da obraća pažnju na zaostajanje u razvoju svog deteta.

Zašto ne možete verovati upitnicima

Trenutno su razvijeni određeni upitnici za verifikaciju simptoma u različitim starosnim grupama, ali je i dalje potreban lekar da bi se izbegla subjektivnost. Tokom konsultacija, specijalista će odrediti količinu neophodnih istraživanja i proceniti neurološki status deteta.

Autizam karakteriše značajna varijabilnost simptoma i težine, što rezultira da nema dva ista pacijenta. Prema statistikama poslednjih godina, u Sjedinjenim Državama incidenca autizma je 1 na 60 dece, u Rusiji je 1 na 1000. Nažalost, u poslednje vreme postoji trend porasta pacijenata sa autističnim sepktrom, što za sobom povlači poteškoće. u vaspitanju i socijalizaciji takve dece. Zato je važno da roditelji reaguju i kada prvi put posmnjaju na simptome.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Da li MMR vakcina izaziva autizam?   Kurir TV