NEDOSTATAK SNA KOD DECE POVEĆAVA RIZIK OD POJAVE OVE BOLESTI: Napada mozak i teško se dijagnostikuje pre 12. godine

Multiple skleroza je ozbiljna bolest koja ne zaobilazi decu, a može da se javi usled nedostatka sna.

Shutterstock

Ne obraćate pažnju na to koliko vam dete spava ili primećujete da je stalno umorno, ovo je razlog više da počnete da pratite njegov ritam. Spavanje između sedam i devet sati svake noći ključno je za održavanje dobrog zdravlja, pokazuju brojna istraživanja. A sada stručnjaci veruju da su deca, odnosno tinejdžeri koji nemaju dovoljno sna izloženi većem riziku od multiple skleroze.

Naime, grupa naučnika iz Švedske otkrila je da mladi koji spavaju manje od sedam sati noću imaju do 40 odsto veću verovatnoću da će razviti multiplu sklerozu u životu od onih koji imaju više sati sna. Nedostatak sna može uzrokovati ozbiljne posledice na zdravlje dece, uključujući hronične bolove i umor, ali i probleme sa ravnotežom i koncentracijom.

Istraživači su analizirali obrasce spavanja više od 5000 odraslih osoba tokom tinejdžerskih godina, neki od njih imali su multiplu sklerozu, dok drugi nisu. Ispitanici koji su spavali manje od sedam sati svake noći u proseku su imali 40 odsto veći rizik od naknadnog razvoja multiple skleroze. Prema rečima stručnjaka tinejdžerima je potrebno minimalno devet sati sna.

Foto: Shutterstock  dete spava

Multipla skleroza (MS) je ozbiljno autoimuno, zapaljensko i neurodegenerativno oboljenje mozga, kičmene moždine i optičkog nerva.

Najčešći simptomi su:

  • gubitak vida,
  • trnci,
  • mišićna slabost,
  • nesiguran hod,
  • dvoslike 
  • poremećaji mokrenja

Više od pola bolesnika ima kognitivne smetnje već nakon nekoliko godina. Navedenim simptomima pridruženi su umor i depresija, što sve zajedno ima vrlo negativan uticaj na kvalitet života tih mladih ljudi. Kod pacijenta mlađeg od 12. godina teško je postaviti dijagnozu i razlikovati MS od drugih neuroloških bolesti.

(Yumama)