Mališani uživaju u igri napolju, a zabava na snegu ima posebnu čar. Roditelji moraju da budu oprezni kako bi se izbegle povrede mališana na snegu, a grudvanje, skijanje, sankanje, pravljenje Sneška Belića, pa i sama šetnja napolju po hladnoći uglavnom znače i da će se deci ohladiti ruke i noge.

U želji da što pre zagreju mališane, neki roditelji im stavljaju ruke i noge pod toplu vodu odmah po ulasku u kuću, ali stručnjaci upozoravaju da to nikako ne treba raditi.

"Nije preporučljivo da detetove hladne ruke ili stopala nakon šetnje grejete pod toplom vodom ili toplim oblogama jer to može da izazove bol", kaže pedijatar dr Ramil Šakveledov za news.ru. 

Prema njegovim rečima, da biste detetu zagrejali ruke i noge neophodno je pojačati cirkulaciju krvi, pa je zato efikasnije da detetu blago protrljate ruke i noge. Ako su se mališanu smrzli obraščići, onda možete da ih zagrejete toplim peškirom.

"Kada birate odeću za boravak napolju, važno je da uzmete u obzir vremenske uslove - treba da im bude toplo, ali da u isto vreme koža može da diše, tako da se dete ne pregreje i ne preznoji", rekao je doktor.

Pročitajte i šta da radite kada dete neće da nosi zimsku kapu.

BONUS VIDEO:

LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE! Kurir TV

(YuMama/N.Z.)