Ponekad je teško prepoznati razliku između deteta koje je tvrdoglavo ili deteta sa opozicionim prkosnim poremećajem. Uobičajeno je da deca ponekad budu prkosna, neposlušna ili da odbijaju obaveze i zadatke, ali problem je ako takvo ponašanje traje tokom svih faza razvoja.

Kako izgleda odgajanje deteta koje ima opozicioniprkosni poremećaj na jendom blogu napisala je mama Karli Hopner koja odgaja ćerku sa ODD-om:

"Kada je mojoj ćerki dijagnostikovan opozicioni prkosni poremećaj (ODD) pre godinu i po, jedna od prvih stvari koje sam naučila bila je nedostatak svesti o tome šta je ODD. Opozicioni prkosni poremećaj, ili opšte poznat kao ODD, je "preterani pokušaj deteta ili tinejdžera da vam dokaže da nemate nikakvu moć nad njima" (Douglas, 1997). Čak i kada sada ponovo čitam tu definiciju, iznenađena sam koliko dobro definiše moju ćerku.

Evo kratkog pogleda u moj život sa prkosnim detetom. Moja ćerka je imala dve godine kada sam prvi put shvatila da se izdvaja od svojih vršnjaka. Uvek je bila korak-dva ispred sebe, ali je stalno bila u nevolji u školi. Dnevni izveštaji o incidentima skretali su mi pažnju na njeno ponašanje. Borila se da sklopi i održi prijateljstva. Iskreno govoreći, deca njenih godina su se plašila da budu u njenoj blizini zbog njenih ispada. Zamislite da čujete da vaša dvogodišnjakinja ima malo ili nimalo prijatelja jer je se plaše. Dok sam razumela strah njenih vršnjaka, to mi je slomilo srce.

Moja ćerka je bila bistra. Čuli smo to od njenih nastavnika, njenog pedijatra, pa čak i od doktora koji joj je kasnije postavio dijagnozu. Ponekad sam se pitala da li je to imalo udela u njenom ponašanju. Čak je i u drugoj godini pela se na zidove i piškila pantalone, iako je bila potpuno naučena na nošu. Na pitanje zašto je to uradila, odgovorila je: "Ne bih više bila u nevolji na zidu, i morala bih da se presvučem". Manipulacija upravo u tom slučaju je glavna stvar kod ODD-a i traženje njene dominacije nad autoritetima. Samo to još nisam znala.

Zato smo potražili pomoć
Obratili smo se stručnjaku, a kasnije smo isprobali interaktivnu terapiju roditelj-dete. Prema njenom pedijatru, odlučili smo da je naš sledeći korak da je psihološki procenimo. Tada je moja ćerka sa tri godine dobila dijagnozu ODD. Nisam bio iznenađena, niti šokirana. Laknulo mi je što sada znam šta se dešava i lakše ću znati kako da postupam.

Nastavila je jedan na jedan da ide na terapije kod psihologa. Kada se škola naglo završila, a nagli porast prkosnog ponašanja ponovo je postao normalna stvar, odlučila sam da pokušam još nešto – radnu terapiju. Moja ćerka voli da hoda, da se kreće, zajendo se bavimo raznim aktivnostima i zaista verujem da nam to obema prija.

"Opoziciona deca žive u zemlji fantazija u kojoj su u stanju da pobede sve autoritete. Kada dete ili tinejdžer živi u opozicionoj zemlji fantazija, on može isto tako da živi u drugoj dimenziji. Čini se da su vaše poruke, zahtevi i pravila udaljeni svetlosnim godinama i dete ih ne registruje." (Douglas, 1997)

Opoziciona deca traže osvetu kada su ljuta. Nedavno sam razgovarala sa tatom svoje ćerke i zamolila je da bude strpljiva pre nego što igramo njenu igru. Nisam joj posvetio svu svoju pažnju. Njen trenutni odgovor je bio da ode u dvorište i pokida biljke koje gaje njeni baka i deda. Opoziciona deca ne vole da pokazuju slabost.

Možda mislite da znate kroz šta prolazim
Napadi bijesa vašeg deteta su stvarni. Vaše noćne bitke pred spavanje sa vašom decom su stvarne. Ali oni nisu isti kao ono što doživljavam sa svojim detetom koje ima opozicioni prkosni poremećaj, pa vas molim da ne pokušavate da se povežete. Govorim ljudima - molim vas, nemojte umanjiti dijagnozu moje ćerke i odbaciti naše svakodnevne borbe na normalno ponašanje vašeg deteta koje odgovara uzrastu.

Imperativ je razumeti šta je 'normalno' prkosno ponašanje i gde povući tu liniju. Neću da ulazim previše u detalje, jer me je samo moje istraživanje dovelo do članka za člankom i knjige za knjigom da bih u potpunosti razumela razliku. Moje iskustvo me navodi da upotrebim ovaj opis "Uopšteno govoreći, opoziciona deca imaju nagon da pobede odrasle koji poprima apsurdne razmere. Oni su neumoljivi kao gravitacija u svojoj potrazi da dokažu da odrasli nisu u pravu, glupi su ili oboje." (Douglas, 1997, str. 3)

ODD je stvaran za moju porodicu. Možete pogledati moju ćerku i videti svog prosečnog četvorogodišnjaka. Možda ne vidite njen ODD, ali mi to osećamo svaki dan.

"Deca sa opozicijionim poremećajem će vas testirati na svaki način koji znaju. Oni su neumoljivi u pokušaju da vas slome. Kao roditelj ćete se osećati iscrpljeno i frustrirano, ili čak bespomoćno. Pokušajte da zapamtite: Osoba koja deluje nije svesna da dolazi do iracionalnih zaključaka ili da se ponaša na iracionalan način. (Douglas, 1997, str. 3)

(Izvor citirano: Rilei, Douglas. Prkosno dete: vodič za roditelje za opozicioni prkosni poremećaj . Tailor Pub., 1997)."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"POSLE 18 GODINA BORBE, DOBILI SMO NAŠE DETE" Neverovatna priča porodice Krstić, koja POMAŽE I DRUGIMA da se ostvare kao roditelji ku