Kako ulazimo u hladnu sezonu, upale grla pogotovu kod dece, postaju sve češće. Ali da li treba da pijemo tople napitke ili hladne kako bismo ublažili bol?

Bilo da imate prehladu ili grip, bol u grlu će verovatno biti vaš pratilac nekoliko dana. 

Ali mišljenja su podeljena,  mnogi odrasli  su u uverenju da je topli čaj najbolji lek za upalu grla a deca misle da jei sladoled bolje.

Dakle, koja je najbolja opcija?

Nervi signaliziraju bol

Odrasli dobiju između dve i pet običnih prehlada svake godine. Kod dece školskog uzrasta, ovaj broj se kreće od sedam do 10, a upala grla mnoge muči kada ove infekcije napadnu.

Dok su virusi i bakterije osnovni uzrok bolesti, naš imuni sistem je zapravo kriv za simptome koje doživljavamo. Iako posto razlika između virusne i bakterijske infekcije, makrofagi su patrolne ćelije imunog sistema, koje su stalno u potrazi za virusima i bakterijama. Nakon bliskog susreta, makrofagi oslobađaju imune molekule da bi pokrenuli borbu protiv ovih mikroorganizama.

Dva takva imunološka signalna molekula su bradikinin i prostaglandin E2, koji stimulišu nervne završetke u našem grlu. To je ono što izaziva osećaj bola.

Hladnoća zaustavlja bol

Prof. Ron Eccles, raniji direktor Common Cold Center u Školi za bionauke na Univerzitetu u Kardifu u Ujedinjenom Kraljevstvu — je stručnjak za sve u vezi sa prehladom.

Kako on smatra: „Da, sladoled bi bio dobar tretman za upalu grla jer ima lokalni efekat hlađenja na upaljena tkiva i i specifičan inhibitorni efekat na nerve osetljive na bol u grlu.

U članku iz 2013. profesor Ekles je detaljnije objasnio biologiju.Topljenje leda snižava temperaturu nervnih završetaka u grlu i na taj način smanjuje signale bola. Ova metoda takođe aktivira receptor koji se zove prolazni receptorski potencijal melastin 8, što dovodi do ublažavanja bola.

Topla pića imaju „najbolji učinak“

Profesor Ekles je objasnio šta se dešava kada pijemo tople tečnost dok imamo upalu grla. „Topla pića su dobra za upalu grla“, rekao je, „jer podstiču lučenje pljuvačke i pomažu u podmazivanju grla“.

Međutim, šta tople napitke čini tako posebnim? „Topla pića su ukusnija od hladnih napitaka i podstiču više pljuvačke, a senzorni uticaj može da pruži veći placebo efekat u ublažavanju bola“, objasnio je on.

Profesor Ekles je to testirao u studiji na 30 pacijenata, koji su izjavili da im toplo voćno piće daje trenutno i dugotrajno olakšanje od upale grla.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pečene nektarine sa medom i sladoledom Instagram/kalefornia_kravings