Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA OBJAVILA VIDEO NA KOJEM SE VIDE PRVI SIMPTOMI AUTIZMA KOD NJENE ĆERKE: Ovo je nateralo da posumnja na dijagnozu

Mama na video snimku otkrila koje je prve simptome imala njena autistična ćerka - želela je da upozori druge roditelje da obrate pažnju na ove znakove!

 Mama objavila snimak na kojem se vide simptomi autizma. Izvor: Shutterstock

Autizam je neurorazvojni poremećaj, a prvi simptomi mogu se primetiti već u prvim godinama života. Karakterišu ga problemi u socijalnoj interakciji i komunikaciji, kao i repetitivni, stereotipni obrasci ponašanja, aktivnosti i interesovanja. Poremećaj takođe uključuje ograničene i ponavljajuće obrasce ponašanja, a termin "spektar" u poremećaju spektra autizma odnosi se na širok spektar simptoma.

Mnogi roditelji autistične dece ističu da su još u ranoj fazi života primetili simptome i neobično ponašanje deteta, ali nažalost često dijagnoza dolazi kasnije, najčešće u periodu kada dete treba da razvija odnos sa društvenom sredinom u kojoj boravi, a taj odnos izostaje. Stručnjaci ističu da je važno reagovati na prve signale što pre kako bi se odmah krenulo sa odgovarajućom terapijom i tretmanima koji mogu kasnije poboljšati kvalitet detetovog života, učiniti da se bolje razvija, da bude samostalnije...

Medi, mama jedne autiostične devojčice, odlučila je da na svom TikTok nalogu @oh_maddi objavi snimak njene ćerke kako bi upozorila sve roditelje na najranije simptome poremećaja iz autističnog spektra. Kako je objasnila, ona je od ranog detinjstva primetila neobične simptome kod svoje ćerke, za koje se na kraju pokazalo da su znaci autizma.

Istakla je da su najuočljiviji bili hodanje na prstima, mahanje rukama, okretanje prstiju iznova, neobično klackanje ili ljuljanje u mestu, nedostatak reakcije na svoje ime, kao i drugi znakovi... Njen video je za kratko vreme postao viralan, a trenutno ima 12 miliona pregleda.

Pogledajte

02:54
Prvi simptomi autizma
Izvor: TikTok/oh_maddy
Izvor: TikTok/oh_maddy

 (Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:47
Da li MMR vakcina izaziva autizam?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica