Bebe i deca često mogu dobiti osipe na koži koji će izazvati brigu roditelja za zdravlje mališana. Koja je razlika između najčešćih osipa, saznajte u ovom tekstu. 

Bubuljice kod novorođenčadi dobijaju bebe oko treće nedelje života. Reč je o malim crvenim tačkicama sa žućkastim čvorovima u sredini. One su neinfektivne, ne izazivaju svrab i najčećše se javljaju oko treće nedelje života. Male bele tačke, veličine glave čiode uglavnom se nalaze na licu. Za razliku od akni kod beba, one se javljaju pojedinačno, a ne na velikoj površini.

Atopijski dermatitis mogu da dobiju bebe i deca. To je ekcem zbog kojeg neka deca plaču. Uglavnom se javlja na pregibima u laktovima i kolenima, na zglobovima i gležnjevima, kao i na licu i vratu. Koža je generalno veoma suva i ljuspa se. Nezarazan je, izaziva jak svrab. Postoji rizik od zamene sa psorijazom jer liči na nju, ali se to dešava mnogo ređe kod dece.

Lišaj se javlja kroz crvenkaste mrlje koje se mogu razviti u plikove, uglavnom na dlanovima, tabanima i na ili u ustima. Osip takođe može izazvati bol i obično leči za oko 10 dana. Lišaj je zarazan, ne izaziva svrab, u obliku leptira je. Velike mrlje crvenila kože šire se na obrazima i nosu, područje usta je pošteđeno. Tačke su blago izdignute. Kasnije se pege pojavljuju i na rukama i nogama. Vremenom se crvenilo menja u bledocrvene „prstenove“.

Alergijski osip jesu crvenkaste kvržice koje se mogu formirati po celom telu. Kvrge veličine igle imaju jasnu konturu i javljaju se u grupama ili pojedinačno. Peku i svrbe. Liči kao da se dete ispeklo koprivom (otuda i naziv koprivnjača). Nezarazan je, izaziva jak svrab - koprivnjača nije sama po sebi bolest, već simptom.

Šarlah je fino išaran, baršunasti osip koji počinje u preponama i pazuhu. Oblast usta je uglavnom pošteđena. Grimizni osip je blago podignut iznad nivoa kože; uz blagi pritisak (na primer drvenom varjačom) za kratko vreme bledi. Tokom faze zarastanja, koža se ljušti – posebno na prstima ruku i nogu. Zarazan je i ne izaziva svrab. Osip može izostati i ako se infekcija ponovi.

BONUS VIDEO

alergija na sunce TikTok/orlamcglynn

Izvor: Yumama