Mnogi roditelji koji imaju malu decu znaju koliko je mališanima zanimljivo da zalepe privremenu tetovažu koju mnogu dobiti u pakovanju nekih slatkiša, žvaka, smokija, ali i na moreu na šetalištu često s m ogu videti tezge koje nude privremene tetovaže. Iako deluju bezazleno, dermatološkinja ističe da mogu biti štetne - roditelji treba da znaju da svoju decu izlažu parafenilendiaminu.

Dermatovenerolog Ružica Jurakić Tončić podelila je na Instagramu fotografiju kontaktnog dermatitisa na ruci deteta koji je nastao na mestu privremene tetovaže.

"Parafenilendiamin se kao klasičan alergen nalazi u farbama za kosu (kao stabilizator), ali i u drugim bojama, što vaše dete izlaže veoma jakom alergenu u ogromnim koncentracijama. Dakle, nije problem u tome što želimo da obradujemo decu tako što ćemo ih učiniti šarenim i na taj način zgodnim, već u tome što izlažete dečiju kožu, koja je sama po sebi vrlo tanka i time slabija kao barijera (lakši prodor alergena), izlažete ursolu, odnosno parafenilendiaminu", upozorila je dr Jurakić Tončić.

Ona je pozvala roditelje da prenesu ovu važnu informaciju.

"Dragi roditelji, koliko god deci bilo zabavno, molim vas, ova vrsta izlaganja tanke dečije kože ogromnim količinama parafenilendiamina je veliko ne", rekla je ona.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

tetovaža potiljka Tiktok/thatirishtwinmum