Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hronična upala zglobova kod dece: Šta je juvenilni idiopatski artritis i kako se leči

Bolovi u zglobovima, groznica, otoci, zamućen vid... Pogledajte koji su simptomi ove bolesti kod dece i šta treba da uradite.

  Izvor: Foto: Shutterstock 628311938

Juvenilni idiopatski artritis je bolest koju karakteriše neprekidna upala jednog ili više zglobova. Predstavlja autoimunu bolest koja može da traje čitav život i nema lek, a deca kojima se dijagnostikuje mogu živeti srećnim i normalnim životom.

Povezane vesti

Povezane vesti

To je najčešće zapaljensko, reumatsko oboljenje dečjeg uzrasta. Idiopatski znači da ne znamo tačno kako i zašto upala nastaje, juvenilni u ovom slučaju označava da se simptomi bolesti javljaju pre navršene 16. godine. Osnovna odlika upale zgloba – artritisa je bol, otok i ograničen pokret. Može se javiti u svim uzrastima, počev od prve godine života, i kod oba pola. 

Evo šta roditelji treba da znaju o dečjem artritisu.

Pre svega važno je da spoznate simptome JIA i da reagujete na vreme. Piter Čirsevenpraund, pedijatrijski reumatolog u Dečjoj bolnici Radi-San Diego, kaže da su karakteristični simptomi veliki otok i bol u zglobovima. Ukočenost ujutro ili nakon nekog vremena sedenja, takođe su jedni od znakova artritisa. 

Ovo mogu biti neki od simptoma:

- Bol

- Ukočenost

- Oticanje zglobova

- Teškoće u kretanju

- Umor

- Zamućen vid ili suve, peskave oči

- Osip

- Gubitak apetita

- Visoka temperatura

Obratite pažnju da li vaš mališan ima neki od ovih problema i obratite se lekaru odmah nakon toga.

Postavljanje dijagnoze juvenilnog idiopatskog artritisa kod dece

Testovi krvi se rade kako bi se uspostavila dijagnoza, ali negativan rezultat ne sprečava odsustvo bolesti. MRI ili CT skener, rendgen i ultrazvuk mogu se sprovesti radi provere oštećenja zglobova. Oči moraju da se provere na bolesti povezane sa artritisom koje mogu da izazovu kataraktu, glaukom, gubitak vida i slepilo.

Fizički pregled je presudan za proveru osetljivosti i otoka zglobova, ispitivanje obima pokreta i traženje znakova bola. Prilikom pregleda, i najmanji trzaj ukazuje na bol i upale. Kontrola dečjeg artiritisa je presudna jer upala povećava rast u tom zglobu.

Kod uspostavljanja dijagnoze veoma je važno da simptomi budu učestali i da traju više od 6 nedelja, kako bi lekar mogao da zna da su oni trajni i da je reč o artritisu.

Opcije lečenja juvenilnog idiopatskog artritisa

Lečenje JIA uključuje kombinaciju lekova, fizikalne terapije i vežbanja. Na to će vas detaljno uputiti vaš lekar.

Pre svega, kako bi se odredila dijagnoza, potrebno je da se uradi krvna slika. Na osnovu nje može da se proceni da li postoji rizik od nastanka hroničnog iridociklitisa. Reumatoidni faktor je laboratorijski test koji određuje antitela koja, ukoliko su prisutna u visokom procentu, ukazuju na bolesnika sa ozbiljnom kliničkom slikom. 

Podrška porodice je najvažnija

Kada se tako mala deca susretnu sa ovakvom bolešću, psihičko opterećenje je veliko, pritisak takođe, a mališani se onda pitaju zbog čega su drugačiji od ostale dece. Tu presudnu ulogu igra porodica i podrška koju mališani dobijaju od nje. Snagu koju će im ona dati i koju od nje crpe će sasvim sigurno biti veliki podstreh i vetar u leđa da se bore dalje.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica