Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRP analiza kod dece: Kako se radi i šta pokazuju rezultati krvi

Vreme je za vađenje krvi. Pogledajte zbog čega će vas lekar uputiti na CRP test i kako da pripremite dete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prehlada, vađenje krvi, upala uha, pluća, grla, nosa - roditelji se često susreću sa ovim situacijama.  One znaju da budu vrlo stresne.

A da li znate šta se dešava i zbog čega vam lekar često traži CRP analize?

Povezane vesti

Povezane vesti

Zašto vadimo krv deci?

Test krvi predstavlja analizu prilikom koje se detetu uzima uzorak krvi iz tela radi testiranja u laboratoriji. Lekari zahtevaju ove testove kako bi proverili stvari poput nivoa glukoze, hemoglobina ili belih krvnih zrnaca. Ove analize im mogu pomoći da otkriju mnoge bolesti i probleme. Neki rezultati krvi mogu pokazati kako rade pojedini organi (poput jetre ili bubrega).

Referentne vrednosti CRP testa:

normalne vrednosti koje ne ukazuju na upale iznose vrednosti koje ukazuju na blagu upalu su 10-40 mg/l; povišene vrednosti koje ukazuju na veoma jaku akutnu upalu iznose 40-200mg/l (upale izazvane određenim bakterijama i ozbiljnim infekcijama). CRP vrednost može biti i veća od 200mg/l i tada dete ima veoma teška bakterijska oboljenja i traume.

Šta je CRP test i zašto se radi?

CRP test meri nivo reaktivnog proteina u telu. Nivo reaktivnog proteina može biti visok kada postoji upala ili infekcija u telu.

CRP test se radi ako dete ima naznake upale ili infekcije. Oni se koriste za praćenje stanja kao što su zapaljenska bolest creva, artritis i lupus.

Kako pripremiti dete za CRP test?

Od deteta će se tražiti da ne jede i ne pije 8 do 12 sati pre CRP testa. Obavestite svog lekara u slučaju da dete koristi neke lekove, jer pojedine supstance mogu da utiču na rezultate testa.

Nošenje majice ili košulje sa kratkim rukavima mogu olakšati samu proceduru vađenja krvi, a igračku ili knjigu možete poneti sa sobom kao zanimaciju deteta.

Kako se radi CRP test?

CRP test, kao i većina analiza, koristi malu količinu krvi i obrađuju je mašinskim putem. Da bi to uradio, zdravstveni radnik će: da očisti kožu deteta, da stavi elastičnu traku iznad područja kako bi vene nabrekle i ubaciće iglu u venu, povući će uzorak krvi u bočicu ili špric, skinuti elastičnu traku i izvaditi iglu iz vene. Prosto, kod vađenja CRP analiza radi se sve uobičajeno kao i prilikom svakog drugog vađenja krvi.

Zdravstveni radnik će ukloniti elastičn traku i iglu i prekriće to područje vatom kako bi zaustavio krvarenje. U nekim slučajevima može doći do blagih modrica koje bi trebalo da nestanu za nekoliko dana.

CRP analiza kod beba

Kod beba se vađenje krvi ponekad vrši iz pete. Nakon čišćenja područja, zdravstveni radnik će da ubode petu vaše bebe sićušnom iglom (ili lancetom) i da sakupi mali uzorak krvi.

Mogu li ostati sa detetom tokom CRP testa?

Roditelji obično mogu da ostanu sa detetom tokom vađenja krvi. Ohrabrite dete da se opusti i ostane mirno, jer naprezanje mišića može otežati vađenje krvi. Vaše dete će možda želeti da skrene pogled kada medicinski radnik ubaci iglu u venu. Pomozite detetu da se opusti polako duboko udišući ili pevajući omiljenu pesmu.

Postoje li rizici od CRP testova?

Ovaj test ne predstavlja nikakav rizik po zdravlje mališana, totalno je bezopasan. Neki mališani mogu osetiti nesvesticu nakon ili tokom vađenja krvi, ali to nije ništa strašno. Pojedina deca imaju strah od igle, pa biste u razgovoru sa lekarom mogli da pronađete adekvatan način za testiranje. Nus pojave mogu biti samo mali hematom ili otok oko mesta uboda. Za sva ostala pitanja vezana za CRP konsultujte detetovog izabranog lekara.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica