Otkako se pojavila vakcina protiv virusa kovid-19, roditeljima na umu je samo jedno - da li su deca potencijali kandidati za vakcinaciju?

O ovome je govorio pedijatar Saša Milićević, koji je nedavno bio gost emisije Jutro na televiziji Prva.

Kako je istakao, deca u prvi mah nisu bila predmet proučavanja vakcine, ali kako je ona stupila na tržište istraživanja su počela da se vrša i na najmlađima. Kako bi svaki deo populacije bio pokriven, istraživanja vakcine i idu u smeru da svi budu vakcinisani i da se ispitaju štetna dejstva u odnosu na uzrast.

"Dosadašnja ispitivanja koja su vršena na odraslim pacijentima pokazuju da vakcina ne bi trebalo da se daje deci ispod 18 godina. Međutim, Američka asocijacija za hranu i lekove je odobrila ispitivanje na deci uzrasta od 12 do 17 godina. Ispitivanja se vrše u tri faze, a ta završna faza podrazumeva štetne i negativne efekte kod dece", ističe lekar i dodaje da istraživanja nisu još uvek završena i da ćemo tek videti zaključak celog tog procesa.

Nije samo kompanija Fajzer izašla na tržište sa ponudom za vakcinu, već i Sputnjik i jedna kineska farmaceutska kuća. Doktor Milićević je istakao da je kompanija Fajzer najglasnija, ali da je svaka od navedenih farmaceutskih kuća u obzir uzela decu, njihove oblike i simptome

"Osnovni motiv svih kuća jeste da spreči prikrivenu transmisiju virusa, što je često kod dece", naglašava pedijatar i dodaje da razume brigu roditelja u vezi sa vakcinacijom.

"Potpuno razumem roditelje i njihovu brigu, ali siguran sam da će proći dosta vremena (i analiza) dok se vakcina ne bude primenjivala na dečjoj populaciji", rekao je Milićević i naveo da, prema njegovom mišljenju, vakcinacija dece (kod nas) neće doći tako brzo, čak ni sledeće godine.

Kao što su mnogi lekari istakli, postoje veći prioriteti i ljudi sa težim bolestima, koje treba spasiti. Svedoci smo toga da koronavirus nema značajne simptome ni posledice po decu.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)