Dok vaš mališa izgleda mirno tako ušuškan u krevet, njegov mozak je u stvari veoma zaposlen vrlo važnim funkcijama tokom sna. Izvan tih aktivnosti jeste konsolidacija memorije - postavljanje iskustava u red, pamćenje važnog, i brisanje onog što nije. 

"Ovo je krucijalno za svakaoga, a naročito za decu, koja se razvijaju i mentalno i fizički", kaže doktorka Nensi Huan. 

"Sve više učimo o uticaju sna na hormone. Na primer, kod dece je najveće otpuštanje hormona rasta odmah nakon upadanja u dubok san", dodala je.

Kako je san ključan, izdvajamo šta bi sve trebalo da uradite kako biste pomogli detetu da se bolje odmore. 

1. Podstaknite i nagradite

Decu koja ne mogu da odu u krevet na vreme motivišite ličnim alarmom. Postoje i neki jako zanimljivi koji svetle u mraku, a deca ih obožavaju. Ako nekoliko dana za redom dete lepo i redovno spava, nagradite ga omiljenom poslasticom ili igranjem omiljene igrice ujutru. 

2. Zapišite podsetnik

Naročito za mlađu decu, ispišite plan svojih rituala. Ovo će detetu pomoći da identifikuje sopstvene potrebe. Ispišite listu koraka:

1. obuci pidžamu

2. operi zubiće

3. čitamo priču

4. mazimo se

5. gasimo svetlo

Zajedno proverite spisak kada ga napišete. Dete će na taj način znati redosled, i neće ispitivati za druge stvari.

3. Zapamtite, to je faza

Ako, pored sveg truda, vaše dete ima problema sa insomnijom, nemojte posustati. Zastanite i pokušajte da razmislite o čemu se radi. Vrlo često se dešava da dete malo kasni sa nekim korakom u razvoju. Nekada se zaista bore sa značajnim stvarima. Verujte intuiciji. Ukoliko ste nesigurni, razgovarajte sa pedijatrom kako bi vam pomogao da napravite plan kog ćete se držati. 

4. Kvalitetno zajedničko vreme je važno

Neka deca ne mogu da zaspe jer žele više vremena sa mamom i tatom. Provedite neko vreme sa njima i pitajte ih kako su proveli dan, ili im govorite šta ste primetli, te pokažite da ste prisutni. Desetak minuta maženja i slatkih reči će svakako biti značajno za dete, ali i za vas.

5. Pratite njhove snove

Ako dete ima košmare ili ne može da zaspi tokom noći, razgovarajte sa njim o tome ujutru. Ako može da priča o tome, san će izgubiti snagu i neće ga mnogo plašiti. Pokažite da potpuno razumete strah od imaginacije i ubedite ga da je potpuno siguran. 

6. Poštujte rutinu

Poštovanje postavljene rutine pomaže detetu da se oseti sigurno, jer je predvidivo. Deca svih uzrasta bi trebalo da svake večeri zaspe otprilike u isto vreme, sa najvećom razlikom od 30 do 60 minuta. Ovo je važno i za tinejdžere, koji vrlo često vikendom vole da ujutru spavaju dugo, i time poremete ritam.

7. Ugasite uređaje

Elektronski uređaji nisu dobra ideja pred spavanje, jer njihova svetla stimulišu mozak u momentima kada treba da se odmara i da stvara melatonin i serotonin. Idealno bi bilo ugasiti uređaje dva sata pre spavanja.

Zapratite nas i na Instagramu!