Devojčice obično dobiju svoju prvu menstruaciju sa 12 ili 13 godina. To je znak da žensko telo sazreva, kako bi jednoga dana, ukoliko želi, žena mogla da rodi bebu.

Do petnaeste godine 98 posto devojčica dobije menstruaciju, a ukoliko to nije slučaj, bilo bi dobro razgovarati sa ginekologom. Ukoliko vaša ćerka nije još dobila menstruaciju, doktor će se raspitivati o porodičnoj istoriji bolesti, nivou dnevne aktivnosti, te pokušati da shvati uzrok njenog odlaganja. Naravno, razlozi ne bi trebalo da vas brinu. To može biti pokazatelj da dete ima određeno zdravstveno stanje koje bi trebalo rešiti.

Porodična istorija

Ukoliko majka nije dobila menstruaciju pre petnaeste godine, velike su šanse da ni ćerka neće dobiti pre. To se naročito pokazuje kao tačno ako se ispostavi da je ista situacija sa devojčicinom tetkom, bakom, rođakama. Trebalo bi da devojčice dobiju menstruaciju 2-3 godine nakon što grudi počnu da im se razvijaju, i nakon 6-12 meseci od pojave neke vrste sekreta na gaćicama. U nekim porodicama svi ovi znaci se mogu pojaviti kasnije, a neki doktori bi svakako želeli da isključe i druge razloge izostanka.

Smanjena telesna težina

Ukoliko dete ima mnogo manju kilažu nego što bi trebalo, to može uticati na nivo hormona, a sammim tim i sprečiti menstruaciju. Ako je telesna masa 10 posto manja od one zdrave za njenu visinu, vrlo je verovatno da dođe do odlaganja. Upravo zato mnoge devojčice koje imaju poremećaje u ishrani (anoreksija, bulimija) ne dobijaju menstruaciju na vreme.

Povećana telesna težina

Ukoliko je devojčica gojazna, takođe postoji mogućnost da se menstruacija odloži. Kako bi telo postavilo normalan mesečni ciklus, treba mu zdrava količina masti. Za dete koje je visoko 157 cm, gojaznost počinje sa 70 kg.

Previše vežbanja

Stvaranje velikog fizičkog pritiska na telo može odložiti prvu menstruaciju. Ovo se može desiti kod balerina ili atletičara. Intenzivni treninzi troše previše kalorija, što može ostaviti vrlo malu količinu masti u telu. Takmičarski pritisak može samo dodatno odložiti dobijanje. 

Previše stresa

Stres može uticati na telo na mnogo načina, a jedan od mogućih je odlaganje menstruacije. Ovo se dešava ukoliko je dete neprestano pod stresom, bez obzira da li su u pitanju domaći zadaci, porodični problemi, naporni treninzi ili bilo šta drugo.

Lekovi

Određene vrste lekova mogu odložiti menstruaciju, a to uključuje one koji leče rak, visok krvni pritisak, alergije i depresiju. Ukoliko vaše dete koristi bilo koji od lekova, doktor će sigurno ukazati na to kao faktor odlaganja.

Fizički problemi

Vrlo retko, dešava se da neke devojčice nisu sposobne da dobiju menstruaciju zbog oblika ili drugih problema vagine, jajnika, jajovoda ili materice. Doktor će primetiti ukoliko su ovo razlozi izostanka.

Drugi zdravstveni problemi

- Problemi sa hipotalamusom ili hipofizom. Oni udruženo kontrolišu hormone u telu.

- Sindrom policističnih jajnika, koji dovodi do disbalansa hormona u telu

- Genetski problemi, poput sindroma fragilnog X hromozoma, Turnerovog sindroma ili sindroma androgene neosetljivosti.