Malokrvnost je mnogo češća bolest nego što se misli. Jednostavno ju je dijagnostifikovati i lečiti, ali mnogi nisu ni svesni da su bolesni.

Manifestuje se kroz brojne pokazatelje koje roditelji često pripisuju drugim stanjima.

"Ako dete slabije jede, umorno je, ima slabiji uspeh u školi, nedostaje mu energija, bleđe je kože i sluznica, sklonije infekcijama, pogotovo respiratornim, može se posumnjati na anemiju. Deca koja su češće bolesna imaju manje gvožđa u krvi jer se ono u bolesti više troši", pojasnila je pedijatar, dr Mirjana Kolarek Karakaš.

Ističe kako je najbolja prevencija raznovrsna ishrana uz puno zelenog i crvenog povrća, meso od 3 do 4 puta nedeljno kao i izbegavanje brze hrane i hrane bazirane na testenini. U slučaju težih oblika anemije terapija se sprovodi nekoliko meseci da se popune zalihe organizma. Gvožđe se preventivno daje nedonoščadi i dojenčadi iz blizanačke trudnoće.

Lekari su otkrili način i kako pomoći deci s potencijalno smrtonosnom alergijom na kikiriki. U londonskoj klinici testirali su 500 dece u dobi od 4 do 17 godina. Jednima su davali protein iz kikirikija i tokom 12 meseci postepeno povećavali dozu, a drugi su dobijali placebo. U početku nisu mogli da pojedu ni desetinu kikirikija. Nakon godinu dana 67 posto dece iz testirane grupe tolerisalo je dva kikirikija, a iz kontrolne četiri posto.