Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčešći zdravstveni problemi kod dece u kolektivu: kako ih prepoznati i lečiti?

Povratak u kolektiv često znači i zapušen ili slinav nos, kašalj ili bolno grlo. Kako da prepoznate o kojoj bolesti je reč i kada je neophodno da se javite lekaru, saznajte u tekstu koji sledi...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bez obzira na to koliko vaše dete vodi računa o higijeni, boravak u školi je mesto gde će svakako 'pokupiti' nešto a u daljem tekstu možete pronaći savete kako da prepoznate, lečite i sprečite neke od najčešćih dečijih bolesti.

Prehlada

Kako nastaje: Izazivači su uglavnom grupa virusa pod imenom rinovirusi. Deca u proseku imaju oko osam prehlada godišnje.

Kako se prenosi: Boravkom u blizini osobe koja kija, kašlje ili dodorivanjem površina koje je zaražena osoba dodirivala. 

Koji su simptomi: Zapušen nosa, kijanje, ponekad upala grla, kašalj, glavobolja i blago povišena temeperatura. 

Povezane vesti

Kako se leči: Svetuje se odmor i dosta tečnosti. Lekovi za snižavanje temperature i bolova u grlu mogu ublažiti simptome ali se ne smeju davati deci mlađoj od 6 godina, pa je potrebno obratiti se lekaru. 

Prevencija: Pranje ruku i upotreba sretstva za dezinfekciju ako dete nije u prilici da opere ruke. 

Kada se obratiti lekaru: Većina prehlada se povlači sama za otpilike nedelju dana. Deci će biti bolje posle pet dana uglavnom. Ako posle pet dana detetu nije bolje ili mu je gore, počinje da oseća bolove u ušima i sinusima i ima visoku temperaturu, potrebno je javiti se nadležnom lekaru.

Povezane vesti

Grip

Kako nastaje: To je infekcija gornjih respiratornih puteva koju izaiva virus gripa.

Kako se prenosi: Na isti način kao i prehlada.

Koji su simptomi: Groznica, kašalj, bol u grlu, glavobolja, zapušen nos. Kod dece se mogu javiti povraćanje i dijareja. 

Kako se leči: Pošto je u pitanju virusna infekcija preporučuje se dosta odmora i tečnosti dok se simptomi ne povuku. Deca sa slabljenjim imunitetom, ona ispod pet godina, sa astmom i dijabetesom su podložnija komplikacijama pa će u tom slučaju morati da koriste antivirusne lekove. Deca se uglavnom u školu mogu vratiti 24 časa nakon potpunog izlečenja. 

Prevencija: Godišnja vakcina protiv gripa preporučuje se deci koja su straija od 6 meseci. Obično se prima u septembru. Bez obzira na vakcinu, ne treba zanemariti redovno pranje ruku. 

Kada se obratiti lekaru: Uvek kada primetiite da se vaše dete oseća lošije nego što bi inače trebalo da se oseća obratite se lekaru. Pogotvo ako ima potreškoća u disanju. Ako je odbija hranu u vodu, ako se pojavi osip po telu, ako ima groznicu i kašalj koji ne prestaje, sve su to razlozi da dete odmah odvedete lekaru. 

Povezane vesti

Streptokokne upale grla

Kako nastaje: Upalu grla izaziva bakterija streptokoka iz grupe A. 

Kako se prenosi: Preko sekreta zaražene osobe, kijanjem ili deljenjem zajedničkog pribora za jelo ili piće. 

Koji su simptomi: Ova infekcija je najučestalija na uzrastu od 5 do 15 godina. Glavni simptom je jaka i bolna upala grla praćena visokom temperaturom. Karakteristično za ovu infekciju je to što u ovom slučaju izostaju respiratorni simptomi kao što je kijanje i zapušen nos. Dete će imati osećaj da ne može da proguta ali neće imati simptome klasične kijavice. 

Kako se leči: Antibiotici su u ovom sličaju neophodni ne samo da bi se tretirala upala već da bi se sprečile eventualne komplikacije kao što je reumatska groznica ili oštećenje bubrega. Šaralah je još jedna od komplikacija koja je nekada bila opasna po život a sada je blaga dečija bolest. Nakon primene antibiotika i posle 24 sata dete više nije zarazno a već sledeg dana će se osećati bolje. Pre primene antibiotika lekovi kao što je brufen mogu da ublaže simptome. 

Prevencija: Posavetujte dete da ne koristi zajednički pribor za jelo. 

Kada se obratiti lekaru: Ako mislite da vaše dete ima ovu infekciju odmah ga odvedite kod lekara kako bi dobilo adekvatno terapiju i kako bi se sprečile eventualne komplikacije. 

Povezane vesti

Konjuktivitis

Kako nastaje: Infekcija u oku može biti izazvana virusom, bakerijom ili alergijom.

Kako se prenosi: Virusni konjuktivitis se obično dobija kada dete koje je inače prehlađeno slučajno portrlja oko i tako infekciju prenese i na oko. Bakerijski konjuktivitis dete može da dobije ako se igra sa igračkom koju je dete koje ima bakterijski konjuktivitis dodirivalo nakon trljanja oka. Takođe, ova infekcija se prenosi i putem peškira. 

Koji su simptomi: Svrab u oku, crvenilo, iscedak iz oka, crvene oči i pojačana vlažnost oka. 

Kako se leči: Vruće obloge mogu da pomognu. Virusni konjuktivitis će nestati nakon što i prehlada prođe. A što se bakterijske tiče, biće potrebno koriščenje antibakterijskih kapi za oči. Pošto su simptomi veoma slični alergijskoj reakciji, da biste otkrili pravi uzrok potrebno je da se posavetujete sa lekarom. Ako je u pitanju alergijska reakcija ona će se sama spontano povući. 

Prevencija: Pranje ruku. 

Kada se obratiti lekaru: Iako je konjuktivitis bezazlen i prolazi za kratko vreme, postoji jedan oblik bakterijskog konjuktivitisa koji može izazvati slepilo. Svakako je potrebno obratiti se lekaru.

Povezane vesti

Hripavac ili magareći kašalj

Kako nastaje: Hripavac ili magareći kašalj je bakterijska infekcija gornjih disajnih puteva koja izaziva jak i hrapav kašalj.

Kako se prenosi: Uglavnom se prenosi vazduhom ili preko pribora koji je zaražen.

Koji su simptomi: Hripavac počinje kao obična prehlada sa blago povišenom temperaturom ali kako bolest napreduje javlja se nekontrolisani kašalj koji dete nekada može da ostavi bez daha, a kada dete udahne čuje se karakterističan hrapav zvuk. Ovaj kašalj može da traje i do tri meseca. 

Kako se leči: Ako dete na vreme krene sa lečenjem antibioticima, samnjiće se šansa da ravije izraženije simptome. Decu mlađu od 18 meseci treba pratiti. Ovaj kašalje nekada kod male dece zahteva hospitalizaciju. 

Prevencija: Vakcinacija koje se prvo daje detetu na uzrastu od 2 meseca, 4 meseca, 6 meseci, 15-18 meseci, 4-6 godina, 11-12 godina. Najveći izvor zaraze su deca u osnovnim i srednjim školama. Kao i osobe koje čuvaju decu pa virus prenose na ostalu. Zato je je važno da su osobe koje čuvaju vaše dete vakcinisane. 

Kada se obratiti lekaru: Čim primetite da dete pokazuje simptome ove bolesti.

Povezane vesti

Vaške

Kako nastaje: Vaške su paraziti koji žive na kosi i koji se hrane minimlanom količinom krvi. Pošto ne prenose zaraze smatra se da nema potrebe da dete koje ima vaše odsustvuje iz škole. 

Kako se prenosi: Vaške ne skaču nego mile od glave do glave, posebno u vrtićima gde su deca tokom igre fizički veoma blizu. 

Koji su simptomi: Izrazit svrab na glavi, jaja vaški u kosi, paraziti veličine susama braon boje kojih ima najviše iza uha i koje beže od svetlosti.

Kako se leči: Uglavnom se koriste specijalni šamponi i usisivači i to iz nekoliko puta. Ako nista od toga ne pomogne lekar može da prepiše pesticide koji ubijaju vaške ali uzmite u obzir da su to otrovi i vodite računa o zdravlju. 

Prevencija: Ne postoji. Od toga se dete ne može zaštititi nekim posebnim metodama. 

Kada se obratiti lekaru: Pošto postoji sličnost sa peruti, najbolje je da lekar proveri o čemu se radi. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica