Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U čemu grešimo: Da li veštački vitamini jačaju detetov imunitet?

Roditelji često deci, kako bi im ojačali imunitet, daju vitamine u sirupu ili tableticama. A da li to deci zaista koristi, otkriva pedijatar dr Slavko Dušanov.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Deca su izložena velikom broju virusa i bakterija u svakodnevnom okruženju, pa tako igra s vršnjacima ili boravak u zatvorenim prostorijama može uzrokovati učestalu pojavu i širenje raznih infekcija. Međutim, ovi faktori neće podjednako uticati na svu decu.

Dok se kod nekih imunološki sistem uspešno bori protiv raznih mikroba, drugi će češće obolevati, npr. od prehlade ili gripe. Sve češće roditelji pribegavaju upotrebi različitih suplemenata koji navodno jačaju imuni sistem deteta.

Povezane vesti

Kada se dete rodi deo imunih ćelija dobija od majke, a deo stiče sopstvenim "trudom" u kontaktu sa virusima i bakterijama. Pojedini roditelji pokušavaju da svoje mališane zaštite od infekcija tako što ih drže dalje od druge dece, što je potpuno pogrešno, jer detetov organizam samo na taj način razvija i aktivira svoje odbrambene snage. Takođe, ne postoji način da se u ranijim uzrastima imunitet deteta ojača bilo kakvim preparatima, objašnjavaju pedijatri.

"Ako dete prohodava sa 12 -14 meseci, ako dete progovara sa dve ili tri godine, vi ne očekujete da date nešto i da se to desi pre vremena. Ako imuni sistem sazreva pet ili šest godina, ne postoji način ili preparat koji će to da ubrza. Studije kaži da u imuni sistem dece ne treba dirati do dvanaeste godine ni na kakav način, jer imuni sistem je nešto, što će nas čitavog života braniti od svega", ističe pedijatar dr Slavko Dušanov. 

Povezane vesti

S druge strane, roditelji mogu pomoći da se detetov imuni sistem pravilno razvije – zdravim snom i okruženjem deteta, i redovnim boravkom na svežem vazduhu, a neophodne vitamine, dete treba, kao i odrasla osoba, da unosi kroz namirnice koje se koriste u ishrani.

Ako unosite supstituente, unosite vitamin C u vidu tableta ili praškova, to je askorbinska kiselina, ona će da vam napravi gastritis ukoliko je previše unosite, a neki ljudi su spremni da tokom cele zime daju deci vitamin C. Druga stvar – napraviće vam kamen u bubregu, znači šteta je mnogo veća od koristi. Iskreno rečeno, ja nisam ni za kakve preparate koji će da "podignu" imuni sistem deteta", dodaje dr Dušanov.

Još jedna od zabluda i pogrešnih stavova roditelja je da svaku povišenu temperaturu kod deteta treba odmah skidati, jer pomaže organizmu da se lakše izbori sa izazivačem infekcije. U tom smislu, antipiretici, posebno kod male dece, postaju imunomodulatori i izazivaju slabiji imuni odgovor organizma na pretnju. Isto tako, kada je u pitanju stomačni grip, ne treba sprečavati povraćanje ili dijareju kod deteta, već samo ublažiti simptome, i nadoknaditi gubitak tečnosti, bez specijalnih dijeta.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica