Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Stomačni virus ili upala slepog creva?

Kada se dete požali na bol u stomaku, roditelji često nisu sigurni kako da adekvatno odreaguju i pomognu, jer ne znaju šta je uzrok. Stomačni virusi i upala slepog creva su najčešći uzročnici bola u stomačiću, a evo i kako da ih ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Stomačni problemi su česti kod dece, a roditelji nikada nisu sigurni šta je uzrok. Iako je najbolje posavetovati se sa lekarom, postoje načini na koje možete i sami otkriti o čemu se radi, kako biste što bolje odreagovali i što brže odreagovali kako biste pomogli svom detetu.

Kada je u pitanju stomačni virusi deca često imaju povraćanje i dijareju, ili samo osete blagi bol u stomaku i smanji im se apetit. Može se desiti da imaju i kombinacije tih simptoma.

Stomačni virus često je praćen i povišenom temperaturom koja može da traje par dana. Što je više simptoma dete ima, virus će se teže lečiti i sporije prolaziti. Ali, može i da se desi da dete samo jednom povrati i da to bude to.

Povezane vesti

Kada je u pitanu bol u stomaku, svakako treba obratiti pažnju da nije u pitanju upala slepog creva za koju su simptomi takođe bol u stomaku i povraćanje. Postoji nekoliko načina na koje možete utvrditi da li se radi o upali slepog creva ili o nekom stomačnom problemu:

Dete koje ima upalu slepog creva:

  • Oseća bol oko pupka koji se spušta na dole više ka desnoj strani.
  • Ima groznicu
  • Odbija da jede
  • Bol postaje toliko jaka da dete odbija da hoda i pomera na bilo koji način.

Ukoliko nakon što povrati, dete oseti olakšanje ipak je u pitanju stomačni problem. Ali ako i nakon povraćanja detetu ne bude bolje ili ako prema opštem stanju deteta ipak smatrate da nije samo stomačni grip, i dete se žali na bol, obavezno se javite lekaru.

Povezane vesti

U kojim sve slučajevima se treba obavezno javiti lekaru?

Ako imate bebu mlađu od godinu dana, obavezno se javite lekaru ako dete ima bilo koji simptom stomačnog problema koji traje duže od dva dana. Najveća bojazan kod stomačnih problema je ta što mučnina i povraćanje dovode do dehidratacije organizma, do koje kod male dece dolazi brže nego kod odraslih. Prema statističkom podacima 1 od 40 beba koje se jave lekaru zbog stomačnih problema budu hospitalizovane zbog dehidratacije.

Takođe, obavezno se javite vašem lekaru ukoliko vidite da u sadržaju koje je povrtilo ili u stolici primetite krv. Krv nije simptom stomačnih problema, nego se javlja ukoliko se radi o nekoj ozbiljnijoj bakterijskoj infekciji kao što je Ešerihija koi.

Ostali razlozi zbog kojih je potrebno da se javite lekaru podrazumevaju sve bolesti koje traju duže od dva dana kod dece mlađe od dve godine, ili tri dana kod starije dece. 

Koliko god da je visoka temperature vašeg deteta to nije razlog za zabrinutost sve dok ona spada. Međutim, ukoliko visoka temperatura traje tri dana kod starije, i dva dana kod mlađe dece obavezno se javite vašem pedijatru jer postoji bojazan da se radi o nekom ozbiljnijem problemu, kao i da će dete dehidrirati. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica