Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 načina da podstaknete dete da pije više vode

Voda je najbolja za hidrataciju i za zdravlje, ali neka dece jednostavno ne vole ili zaboravljaju da je piju. Pogledajte na koja četiri načina možete da podstaknete dete da pije više vode.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nutricionistkinja Seli Kuzemčak kaže da je jedno od osnovnih pravila da deci ne menjate vodu zaslađenim sokovima, samo kako bi bili tečnost. Prekomerna količina sokova može imati brojne posledice po zdravlje dece, dok voda može doneti samo povoljnosti.

"Prema podacima vlade, jedno od četvoro dece i adolescenata u SAD-u uopšte ne konzumira običnu vodu!" kaže jedan od naučnika koji su radili na istraživanju Adam Sil. 

Razlog za to je, kako veruje, ograničen pristup vodi tokom dana, naročito u školama, jer mnoge kantine u američkim školama ne prodaju vodu.

Nedavno objavljena studija pokazala je da su deca uzrasta od 8 do 14 godina koja piju  vodu ili mleko bila bolje hidrirana od one dece koja su uglavnom pila sokove i gazirana pića. Takođe, studija je dokazala i vezu između zaslađenih sokova i gojaznosti. 

Povezane vesti

Ukoliko vaše dete ne uživa u ukusu vode ili pak zaboravlja da je pije, nutricionistkinja Seli, koja je i sama majka, ima savete za vas:

1. Budite spremni kada su oni žedni

Ja se, na primer, uvek trudim da je mom sinu voda dostupna onda kada je žedan, recimo posle igre ili trčanja, kako bi baš vodu povezao sa gašenem žeđi. Pored toga što ćete je u tom trenutku dati detetu, obavezno napomenite detetu da je voda najblji izbor kada im je toplo i kada su žedni.

Povezane vesti

2. Ne zabranjujte sokove u potpunosti

Svojoj deci dopuštam da piju neke niskokalorične napitke, sve dok oni nisu prepuni aroma i veštačkih zaslađivača. Takođe dopuštam da piju i sokove sa stopostotnim udelom voća. Ponekad im dopustim i da popiju gazirani sok, iako se bojim da će da razviju lošu naviku i oštete zubnu gleđ.  

Ali smatram da na taj način neće biti željni, kao i da neću postići efekat "zabranjenog voća" koje će baš zato biti interesantno.

3. Napravite sami aromatičnu vodu

Umesto da kupujete skupu vodu s aromom napravite je sami. Osim što je zdravija, vaše dete može da izabere koji ukus želi, poput malina, limuna, jagoda, krastavca. Probajte i ukus manga. 

Povezane vesti

4. Obavezno spakujte flašicu vode da dete ponese u školu

Ako dete ne može da kupi vodu u kantini ili u okolnim prodavnicama, obavezno mu u ranac stavite jednu flašicu vode. Tako će dete steći naviku da pije vodu kada je žedno. 

Takođe se pobrinite i da dete i kada je kod kuće što više pije vodu. Tokom obroka neka na stolu stoji čaša vode, neka mu bude pred očima.

I na kraju, najbolji primer ste mu vi. Ako dete vidi da roditelji vole i piju vodu, sigurno će je i ono voleti. Važno je da dete stekne naviku da pije vodu dok je još malo kako posle nećete imati problema. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica