Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li odvesti (polu)bolesno dete u vrtić?

Večita roditeljska dilema je da li poslati "načeto" dete u obdanište ili ne. Pogledajte mišljenje jednog pedijatra...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da li ste se zapitali koliko je dobro za zdravlje deteta i ostatka njegove grupe da ono prehlađeno ili s nekim kožnim oboljenjem ode u vrtić?

Blogerka Hafington Posta i pedijatar Kler Mekarti otkriva da veliki broj njenih malih pacijenata roditelji dovode na pregled isključivo zbog uverenja da su deca zdrava – da je njihova prehlada prošla, da njihovi osipi nisu zarazni i da je njihov problem alergija, a ne prenosivi virus. Razlog za to je, objašnjava ona, što raniji povratak u vrtić, jer se slanje bolesnog deteta u obdanište smatra veoma neopreznim.

"Za mene, kao lekara, to je pomalo suludo", priznaje dr Mekarti.

Kako ona podseća, 88 odsto procenata dece ranog uzrasta roditelji odvode pedijatru zato što ih je bolest udaljila iz vrtića. Od ovog postotka, oko 30 odsto je došlo isključivo zato što im treba potpisano uverenje pedijatra da mališan neće zaraziti ostalu decu.

"To zaista nema smisla", smatra Mekartijeva i dodaje da decu ne treba držati podalje od vrtića kada se razbole.

Povezane vesti

"Niko ne kaže da deca treba da idu u obdanište kada su stvarno bolesna. Ne treba da idu kada imaju groznicu, ako često povraćaju, ako je njihov kašalj tako strašan da ograničava njihove aktivnosti, ako im je teško na bilo koji način", veruje ova lekarka i ističe da nije u redu ni prema detetu ni prema njegovim roditeljima da mališana odbiju da prime u obdaništu određenog dana zbog nekog blažeg stanja.

Saznajte koja su mesta plodno tolo za širenje zaraznih bolesti

Dr Mekarti podseća da Američka pedijatrijska akademija preporučuje da, pri odlučivanju o tome treba li primiti dete u vrtić kada je bolesno, treba sebi da postavite dva pitanja:

1. Da li dečja bolest sprečava mališana da uživa u aktivnostima?

2.Da li je bolesnom detetu potrebna dodatna nega i da li će to ugroziti zdravlje i bezbednost ostale dece u grupi?

Ukoliko je na ijedno od ovih pitanja odgovor "da", Američka pedijatrijska akademija preporučuje da mališan ostane kod kuće. Takođe, oni dodaju i pitanje može li dete preneti bolest ostalim mališanima, ali podsećaju da većina dečjih bolesti, čak i kada su zarazne, nisu opasne toliko da mogu značajno ugroziti zdravlje.

"Moramo da nađemo kompromisno rešenje, neko koje će pomoći i deci i njihovim roditlejima", zaključuje Kler Mekarti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica