Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta utiče na boju zuba kod dece?

Boju mlečnih i stalnih zuba određuju brojni faktori. Navodimo one najčešće...

 Izvor: Foto: ShutterstockBoju zuba kod dece određuje nasledni faktor roditelja, ali to se isključivo odnosi na stalne zube. Mlečni zubići, koji niču do druge godine života, uglavnom su iste boje kod svih mališana.

Boja mlečnih zuba

Brojni faktori mogu da utiču na promenu boje zubića. Kod dece koja mnogo vremena provode sisajući prstiće ili razne tvrde predmete,

zbog čega cirkularni karijes "napada" zubiće

Saznajte

često nastaje jako oštećenje glazure gleđi prednjih gornjih i donjih zuba, a na taj način dolazi i do promene njihove normalne boje. Ipak, do ove promene najčešće dolazi do pojave takozvanog cirkularnog karijesa, koji zahvata sve postojeće zube i menja im boju u sivo-braon. Nažalost, cirkularni karijes je veoma rasprostranjen u našoj sredini.


Boja stalnih zuba

Kada je u pitanju boja stalnih zuba moguće je da do promene dođe čak i ako oni još nisu izrasli! To se najčešće dešava usled pada ili jakog udarca u mlečni zub, koji se nalazi iznad zametka određenog stalnog zuba.

Kad se zubić slomi

U tom slučaju može da dođe do oštećenja površine gleđi još neizniklog stalnog zametka zuba. Kada takav zub nikne, vidljive su lezije (oštećenja) na njegovoj površini.

Najteže promene boje na stalnim zubima se dešavaju tek kada dete postane odrastao čovek. Savet je da se dečji zubići čuvaju od povreda, da se redovno održava njihova higijena, kao i da se neke negativne navike uoče i promene što pre.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica