Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako prepoznati i lečiti ekcem

Dečji ekcem zahteva posebnu negu kože, ali i punu pažnju roditelja o kompletnom zdravlju dece koja imaju ovaj zdravstveni problem

  Izvor: Foto: Profimedia

Prvi simptomi ekcema mogu da se pojave ubrzo po rođenju, u periodu odojčeta, a kod većine dece prolaze sa pubertetom. O tome smo razgovarali sa dr Aleksandrom Adamovićem, dermatologom, direktorom Klinike za kožne bolesti u Beogradu.

Šta je, zapravo, ekcem?

- Dečji ekcem ili atopski dermatitis je hronično, recidivirajuće („povratno“) upalno oboljenje, koje se najčešće javlja kod beba i dece do puberteta. Uglavnom je nasleđen, što znači da neko u porodici ima atopiju - naslednu predispoziciju imunološkog sistema da razvije hiperosetljive reakcije. Nekad se smatra bolešću, nekad konstitucijom, a javlja se na dva organa: ili na koži, ili na plućima, ili i na koži i na plućima. Reč je o stanju kada bebe ili mala deca imaju opstruktivni bronhitis, pa teško dišu, a posle imaju astmu... To je isto atopija, samo što se manifestuje na plućima. Ono što mi vidimo kod dece na koži, jeste bolest koja počinje da se javlja već u prva dva-tri meseca života.

Kako se ekcem prepoznaje?

- Ekcem obično počinje sa promenama na koži, koje se javljaju na poglavini, zatim na licu, a u težim oblicima i na telu, najčešće u velikim pregibima. Obično se kaže da je to dermatoza koja je praćena svrabom, mada se danas u svetu neretko navodi da je to svrab praćen promenama na koži - zato što se prvo javi svrab, pa tek onda promene. One se vide kao crvenilo ili „prašinasti“ delovi kože, što je slično peruti, pri kojoj čestice lete svuda. Tako izgleda klinička slika ekcema.

Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

- Deca su mala, nekontrolisano se češu, zbog čega mogu da uzrokuju takve povrede da dođe do sekundarne infekcije. Odnosno, promene na koži mogu da se inficiraju, da se na njima razviju određene bakterije, pa se tada suočavamo sa infekcijom. Ključna tačka u tome je što kod dece sa ekcemom dolazi do nasledne promene barijerne (zaštitne) funkcije kože. Poslednji, rožasti sloj kože se sastoji od 15 do 20 slojeva ćelija epiderma i lipidnog matriksa - koji predstavlja neku vrstu „maltera“ i drži celu konstrukciju tog sloja. Značajan je jer sadrži esencijalne masne kiseline, koje su veoma važne za zaštitu kože.

Šta roditelji moraju da znaju?

- Za roditelje kod čije dece se javi ekcem, važno je ne samo da nauče kako će da ih leče - to će da uradi dermatolog, već da pravilno neguju kožu deteta: i tokom lečenja, i posle lečenja, kada postoji remisija bolesti (faza smirenja bolesti).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica