Sa dobrim navikama za očuvanje zdravlja zuba treba početi od malih nogu. Na dva važna roditeljska pitanja odgovaradr Milan Kuljača, spec. stomatolog

P: Da li su svi slatkiši štetni za zubiće? Kako ih zaštititi od njegovog uticaja, jer nije baš uvek moguće kontrolisati šta deca jedu i braniti im baš sve što je slatko?

O: Do skoro je vladalo mišljenje da je najbolje braniti deci da jedu sve slatkiše, i da je to najbolji način da se sačuvaju zubići. Međutim, savremena istraživanja negiraju takvu teoriju, i po štetnosti svrstavaju slatkiše u različite kategorije. Tako, na primer, najštetniji slatkiši za dečje zube su: karamel bombone, gumene bombone, punjene čokolade, tvrde lizalice, i mnogi slični proizvodi.

Naravno, i drugi slatkiši, koji nisu navedeni, takođe imaju štetno dejstvo na zube - na koje deluju svojim šećerima, ali ono može da se eliminiše dobrim pranjem zubića odmah nakon uzimanja slatkiša.
Kod poslastica prve kategorije po štetnosti za zube, jedno pranje zuba neposredno posle konzumiranja nije dovoljno, zato što se vrlo lepljivi šećeri, pa i celi delovi slatkiša vrlo teško skidaju sa površine gleđi zuba. Najbolja prevencija od bilo kakvih problema na dečjim zubićima je higijena i samo higijena, naravno - uz stalni roditeljski nadzor.

P: Da li je i koliko sisanje prsta i dude štetno za pravilan rast i razvoj zuba kod trogodišnjaka?


O: U poslednjih deset godina, zabeležen je rast određenih štetnih navika kod dece predškolskog uzrasta. Na prvom mestu po učestalosti, nalazi se sisanje prsta. Uočeno je da je ta pojava više rasprostranjena kod dece u urbanim sredinama. Pretpostavlja se da sisanjem prsta - najčešće palca, deca uzrasta od dve do četiri godine života potiskuju strah ili slične, njima neprijatne senzacije (osećaje koji prate određene događaje). To se najbolje vidi kada dete sisa prst dok spava. U 95 odsto slučajeva, deca sisaju palac desne ruke. Anatomski oblik palca se ponaša kao poluga, i na taj način gura prednje mlečne zubiće napred. Usled višegodišnjeg nadražaja sisanja palca, u nekim slučajevima dolazi do pomeranja čak i gornje vilične kosti zajedno sa zubima. Palac postavljen između gornjih i donjih zubića izaziva guranje donjih prednjih zubića unazad, to jest intrudiranje.

Znatno manju opasnost predstavlja sisanje dude. Najbolji primer za takvu konstataciju su dude napravljene da pravilno prate sve anatomske strukture u ustima, odnosno fiziološke dude. Naravno, najbolje bi bilo odvići decu od bilo kakvih „pomagača“. Jer, kada se pređe druga godina života, zbog prisustva svih mlečnih zuba - takve bebeće navike postaju štetne. Rešenje novonastalih problema je u nošenju ortodontskih protezica, prvo pokretnih - od sedme do jedanaeste godine života, a posle čak i fiksnih ortodontskih aparata - sve u cilju pravilnog postavljanja stalnih zuba kod deteta.