Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izbeći povrede na igralištima

Posekotine, čvoruge i opekotine su veoma česte posledice igranja u parku. Evo nekoliko saveta kako da, bar delimično, zaštitite dete da se ne povredi na igralištu...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Sunčani dani znače da je vreme za ljuljaške, tobogane i igre na pesku, ali pre nego što dete pustite da se igra, proverite da li je sve u okruženju bezbedno po njega.

Pročitajte savete Done Tompson, izvršne direktorka Nacionalnog centra za bezbednost na igralištima u Americi.

1. Proverite toplotu metala

Metalne površine izložene direktnom suncu mogu dostići visoke temperature dovoljne da izazovu ozbiljne opekotine, čak i ako nije jako toplo napolju. Zbog toga ih uvek proverite i naučite dete da laganim dodirom prsta samo proveri temperaturu kako bi izbegao opekotine.

2. Pažljivo birajte površinu za igru

Asfalt, beton, pa čak i trava su nepoželjni ispod rekvizita na igralištima. Idealno bi bilo da površina bude prekrivena gumenim pločicama ili peskom, i trebalo bi da bude šira najmanje dva metra u svim pravcima od rekvizita.

3. Budite oprezni sa neispravnim rekvizitima

Sećate koliko je bilo bolno kada vaš prijatelj naglo skoči sa klackalice, a vi se slupate pravo na beton? To nije nimalo bezazleno i, ako vaše dete isto to radi može se ozbiljno povrediti. Umesto toga, potražite klackalice sa jakim centrom koji sprečava nagle padove. Takođe, deci mlađoj od pet godina, ne preporučuju se spiralni, krivudavi tobogani.

4. Obratite pažnju da li detetu nešto smeta

Možda zvuči neverovatno, ali uzrok povrede kod deteta može biti i kaciga. Zato, ako ste doveli dete na igralište na biciklu budite sigurni da je pre igranja na spravama ono skinulo kacigu. Kaciga se može zakačiti na opremu i kaiševi mogu ugušiti dete. Iz istih razloga, izbegavajte odeću sa vezicama i pertlama.

Prevela i priredila: Aleksandra Aleksić

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica