Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rascep usne i nepca

Jedna od najčešćih urođenih anomalija, rascep gornje usne i nepca, javlja se otprilike jednom na svakih hiljadu novorođenčadi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

S obzirom da ova anomalija može da se leči jedino hirurškim putem, posetili smo Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" na Novom Beogradu. Odgovore smo potražili od doktora Radoja Simića, dečjeg plastičnog hirurga.

Zašto se javlja rascep, koji su glavni uzroci?

- Usna se formira od četvrte do sedme nedelje razvitka ploda, a nepce od sedme do jedanaeste nedelje. Ako u tom periodu deluje neki od lekova (protiv epilepsije, kortikosteroidi, velika količina vitamina A) ili otrovi (na primer, kod majke aktivnog pušača u trudnoći), zračenje, ili izvesni virusi - može da dođe do nastanka rascepa. Kod velikog broja dece ne mogu da se otkriju uzroci nastanka rascepa. Kod neke od njih postoje i genetski poremećaji. To se posebno odnosi na onu decu koja imaju više udruženih anomalija.

Kada je moguće da se otkrije rascep usne? Kako roditelji mogu da prepoznaju da se radi o rascepu nepca?

- Rascep usne može da se vidi na najsavremenijim ultrazvučnim aparatima posle 12. nedelje starosti ploda - kada pregled izvode najstručniji i najiskusniji ginekolozi,Ohrabrujuć je podatak da su neka od poznatih imena iz sveta glume i estrade imala rascep usne i nepca, ali im to nije smetalo da se uspešno bave poslom u kojem je poželjan lep izgled i neophodan dobar izgovor glasova i kada je usna ploda dostupna pregledu. Ako je ova mana izolovana, odnosno ako nema udruženosti sa drugim anomalijama, onda najčešće ne ugrožava život ploda i novorođenčeta. Na porođaju se lako primeti rascep usne. Međutim, nekada ostaje skriven izolovani rascep nepca. To se posebno odnosi na rascep mekog nepca kada mišići nisu spojeni, a sluznica jeste. Takva deca imaju rascep resice i unjkav govor, pa to može da bude signal roditeljima da potraže mišljenje pedijatra.

Šta sve može da zahvati rascep?

- Postoji mogućnost da zahvati samo usnu, samo nepce, ili zajedno i usnu i nepce. Najčešće se javljaju udruženi rascepi usne i nepca sa jedne strane. Najteži, ali srećom i najređi, jesu obostrani rascepi usne i nepca. Rascep usne može da zahvati samo mišić, a da koža bude očuvanog kontinuiteta. Takođe, na nepcu može da postoji rascep, to jest nespajanje mišića mekog nepca, a da je sluzokoža bez prekida.

Da li beba može da sisa ako ima rascep usne i nepca?

- Bebe sa rascepom nepca ne mogu da prave vakuum u ustima, što čini sisanje nemogućim. Zbog velike komunikacije sa spoljašnjom sredinom, postoji veća izloženost bakterijskim i virusnim infekcijama. To dovodi do češćih infekcija disajnih puteva i srednjeg uha. Bebe se hrane na flašicu sa širim otvorom cucle, ili na kašičicu.

Koji način lečenja se preduzima? Koje je optimalno vreme za lečenje?

- Deca sa rascepom mogu da se leče samo operativno. Operacija rascepa usne se izvodi posle navršenih mesec dana, odnosno u periodu od prvog do trećeg meseca. Operaciju nepca dečji plastični hirurzi izvode u uzrastu od devet do dvanaest meseci. Njome se uspostavlja prekinuti kontinuitet kružnog mišića oko usta i mišića mekog nepca, čime se postiže vraćanje i obezbeđivanje uslova za normalno funkcionisanje sisanja i govora.

Veoma mnogo se polaže i na estetski izgled usne i nosa. To su dve bazične operacije. Za neku decu su neophodne kasnije hirurške korekcije nosa i usne, u cilju postizanja što boljeg estetskog rezultata. Izuzetno retko, deci kojoj posle operacije nepca i primenjenih logopedskih vežbi govor nije kvalitetan, operativno se smanjuje otvor između mekog nepca i zadnjeg zida ždrela.

Deca sa rascepom imaju češće nakupljanje sekreta u srednjem uhu. Ako ne pomogne konzervativno lečenje - pomoću lekova, tada specijalisti za uho, grlo i nos ugrađuju ventilacione cevčice u bubnu opnu, koje tamo ostaju privremeno. Po potrebi, deca sa rascepom usne i nepca zahtevaju preglede i lečenje lekara i zdravstvenih saradnika različitih specijalnosti (pedijatar, genetičar, dečji plastični hirurg, otorinolaringolog, logoped, stomatolog-ortodont, maksilofacijalni hirurg, i drugi).
Ohrabrujuć je podatak da su neka od poznatih imena iz sveta glume i estrade imala rascep usne i nepca, ali im to nije smetalo da se uspešno bave poslom u kojem je poželjan lep izgled i neophodan dobar izgovor glasova.

Vesna Stanimirović

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica