Tokom odrastanja deteta, povrede koje dovode do najviše komplikacija su povrede usta i zuba. Kada dete napuni godinu dana, razvoj svih mišića je u ekspanziji, a motorika poboljšana, pa ono pokušava da se samostalno kreće.

Usled pojačane aktivnosti, deca često padaju. Veliki broj padova od prve do druge godine života je uglavnom bezazlen, ali ipak može doći do povređivanja zuba, poput preloma ili "izbijanja" mlečnog zubića, kao i razderotina - uglavnom gornje usnice, ili nagnječenja i otoka ostalih mekih tkiva usta.

Šta treba preduzeti kada dođe do povrede zuba?

Kada se tako nešto desi, veoma je važno da se na vreme odreaguje i dete odvede u hitnu stomatološku službu, radi sanacije povređenih zubića. Povrede usne ili jezika kod dece vrlo brzo zarastaju, iako pružaju dramatičnu sliku zbog jačeg krvarenja - zato što je ta regija bogata krvnim sudovima. Jedino ako dođe do dubljih razderotina usnica, neophodno je dete odvesti na maksilofacijalnu hirurgiju, radi ušivanja rane. Uzrast od dve do pet godina je kod dece vrlo važan, zato što je hodanje i trčanje znatno "usavršeno", a povrede regije usta i zuba se uglavnom dešavaju padom sa tobogana, tricikla, u igri sa drugom decom, često i nekom igračkom...

U tom uzrastu, povrede su teže, pa reakcija i sanacija moraju da budu vrlo brze. Takođe se preporučuje da vrtići budu opremljeni "proširenim" priborom prve pomoći, kako bi vaspitačice što bolje obavile previjanje do dolaska hitne medicinske pomoći.

U svim kritičnim situacijama je najvažnije da se brzo interveniše,  spasi vitalitet mlečnih ili eventualno prisutnih stalnih zuba, previju otvorene rane mekih tkiva, i preventivno daju određeni medikamenti. Roditeljima se savetuje da ne paniče, već da budu brzi i efikasni u pružanju pomoći.

Značaj prevencije

Kod dece od pet do sedam godina, odnosno dece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, veoma je važno edukativno raditi na prevenciji eventualnih povreda. Treba ih podučavati na konkretnim primerima kako da izbegnu opasnost i povređivanje, kao i kako da sama sebi pomognu u takvim situacijama, odnosno šta da urade - s obzirom da se malo starija deca često igraju van kuće, bez nadzora roditelja.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog