Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koprivnjača na dečjoj koži

Najčešći kožni simptom alergije na hranu je koprivnjača (urtikarija).

 Izvor: Foto: Shutterstock

Na koži se, u roku od nekoliko minuta do jednog sata od konzumiranja alergogene hrane - pojavljuju crveni, lako izdignuti pečati, nepravilnog oblika i različite veličine, koji jako svrbe.

Odojče sa koprivnjačom treba da pregleda pedijatar ili dermatolog, kako bi se odredila terapija. Eliminaciona dijeta podrazumeva ishranu bez namirnica životinjskog porekla, južnog voća, čokolade, konzervanasa i slično. Mleko je najbolje da bude majčino, a u njegovom odsustvu - hipoalergijska formula. Po prestanku simptoma, terapija se ukida i postepeno uvodi druga hrana. I to jedna po jedna namirnica dnevno, kako bi se - u slučaju ponovne pojave koprivnjače, ustanovilo šta je izaziva. Mazanje kožnih promena mastima i kremama nema opravdanja. Kod dugotrajne koprivnjače, potrebno je tragati za crevnim parazitima i nekim drugim infektivnim agensima.

 Alergija na hranu u detinjstvu obično prolazi do treće godine života. Pri uvođenju nemlečne hrane u ishranu odojčeta, treba se posavetovati sa stručnjakom i uvoditi namirnice jednu po jednu, u malim količinama i polako (novu vrstu hrane uvoditi tek nakon dva-tri dana, ako dete ne pokaže reakciju na prethodnu). Važno je da se beleže sve eventualne promene, jer nije uvek lako ustanoviti na šta je dete alergično, a u prvoj godini života su dijagnostičke i terapijske mogućnosti vrlo ograničene.


Prim. dr Maja Skender, pedijatar


Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica