Afte su male, veoma bolne "ranice" (ulceracije), koje se javljaju na sluzokoži usne duplje: najčešće na vrhu ili ivicama jezika, u podjezičnom prostoru, sa unutrašnje strane obraza, ili unutrašnjih ivica usana. To su, zapravo, oštećenja (lezije) kružnog ili ovalnog oblika, različite veličine, blago uzdignutih crvenih rubova. Bol se, inače, pojačava pri govoru i žvakanju.

Zbog čega se javljaju afte?

Uzroci pojave afti zavise od uzrasta deteta.

Deca uzrasta od dve godine

Najranije pojavljivanje afti može da se zapazi već kod dvogodišnjaka. Jedan od najčešćih uzroka nastanka aftoznih lezija kod tako male dece, jeste nepranje zuba (što je propust roditelja, jer o tome moraju da vode računa), dugotrajno sisanje palca, i unošenje velike količine slatkiša.

Deca uzrasta od tri do šest godina

U ovom uzrastu, pored navedenih razloga, deca afte mogu da „dobiju“ i zbog određenih avitaminoza, to jest nedovoljnog unošenja vitamina D i E.

Deca uzrasta od šest do osam godina

Kod dece mlađeg školskog uzrasta najčešći uzrok nastanka aftoznih lezija je izloženost stresu u školi i najbližem okruženju. Takođe, kod njih afte mogu da nastanu zato što često grickaju olovke, usnice, i slično - što može da bude samo loša navika, ali se nekad dešava i zbog nervoze za vreme boravka u školi.

Deca starija od osam godina

Najčešći uzrok nastanka afti kod starije dece jeste neadekvatno napravljene pokretne ortodontske protezice, koje svojim prisustvom iritiraju sluzokožu usta i desni, i na taj način stvaraju aftozne lezije. 

Kako se leče afte?

Terapija lečenja aftoznih lezija je različita, i zavisi od uzroka njihovog nastanka. U slučaju avitaminoze, koriguje se ishrana deteta i određuje unos vitamina. Kod školske dece, pomaže otklanjanje štetnih navika, ali i izbegavanje izlaganja stresu. Lek izbora koji se aplikuje direktno na aftozne lezije, jeste Albothil - rastvor koji lekar ili stomatolog isključivo tačkasto aplikuju na samu aftoznu leziju. Napominjem da taj rastvor mogu da aplikuju samo lekari!

Dakle, svi navedeni uzroci pojave afti kod dece različitog uzrasta - lako mogu da otklone. Međutim, uvek treba imati na umu da postoje i afte koje se ponekad pojavljuju bez „ikakvog razloga“.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog