Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako otkriti alergiju na hranu?

Uz pomoć dijаgnostičkih testovа moguće je utvrditi da li je dete alergično na neku namirnicu.

P: Kako najlakše može da se utvrdi alergija na hranu? Moj sin ima četiri godine i često se žali da ga boli stomak.

O: Alergija na hranu može da se utvrdi na nekoliko načina. Među prvima je kožni test, koji pokazuje da li postoji predispozicija za produkciju specifičnih Ig E antitela.

Kožnim testovima se minimalna količina alergena unosi u kožu najtanjim iglicama, ili prick testom, kojim se alergen prvo nakapa na kožu, a zatim laganim bockanjem unosi u kožu. Alergen reaguje sa IgE specifičnim antitelom na površini mastocita, koji se aktivira i oslobađaju se medijatori alergijske reakcije. Javlja se crvenilo i otok na mestu unosa alergena, a može da se javi i svrab. Ta rana reakcija je vidljiva u toku 20 minuta. Kod nekih pacijenata, crvenilo i otok se pojavljuju u okviru 12 sati, i to je takozvana kasna reakcija. Pozitivna reakcija je dokaz alergije na dotični alergen.

Posle toga, može da se uradi RAST test iz uzorka krvi. Analiza pokazuje da li postoji značajna količina IgE antitela, što potvrđuje da je dete senzibilisano na određeni alergen. Ako su kožni testovi i RAST test pozitivni, pre nego što se namirnica isključi iz detetove ishrane - mora se i na osnovu kliničkih simptoma utvrditi da li se sa sigurnošću radi o alergijskoj reakciji.

Možda bol u trbuhu ne znači nužno i alergiju - na primer, na proteine mleka, već samo intoleranciju na mlečni šećer laktozu, pa se umesto "običnog" mleka može dati ono bez laktoze, kao i svi mlečni proizvodi koji su fermentisani i ne sadrže laktozu.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica