Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolest kao posledica gojaznosti

Gojaznost kod dece može uticati na razvoj mnogih drugih oboljenja.

Nabrojaćemo bolesti koje su direktna posledica gojazosti kod dece, ne ulazeći u mehanizme koji ih pokreću:

-Šećerna bolest - diabetes mellitus tip 2 se sve više dijagnostikuje kod adolescenata, a skoro svi su gojazni. Ova bolest zahteva posebnu - višegodišnju terapiju, pored neophodne redukcije telesne mase. Nelečena, sama po sebi, šećerna bolest izaziva opasne komplikacije.

-Kardiovaskularna oboljenja se daleko češće javljaju kod gojazne dece! Hipertenzija (visok krvni pritisak) se često javlja kod gojazne dece, a zbog taloženja viška masti (holesterola i triglicerida, uz prisutan manjak «dobrih» masnoća u krvi) u krvne sudove, drastično je povećan rizik od koronarne bolesti srca, ali i komplikacija na krvnim sudovima mozga, koje se dešavaju u odraslom dobu.

-Respiratorne bolesti - uključujući astmu i noćnu apneu (prestanak disanja u snu) - koja se kod gojazne dece daleko češće javlja nego kod „neugojenih".

-Poremećaji funkcije jetre se sreću kod skoro 20 odsto gojazne dece, kao rezultat „masne jetre" (taloženja viška masti u jetri), mada se retko javljaju ozbiljnija oboljenja.

-Smanjena plodnost je rezultat hormonskih poremećaja koji se dešavaju u reproduktivnom periodu. Ovo pogađa muškarce, a još češće gojazne žene, čija gojaznost počinje u dečjem dobu.

-Poremećaji koštano - zglobnog sistema su pratilac gojaznosti. „Krivljenje kostiju" i degenerativna oštećenja zglobova nastaju kao rezultat dugotrajnog preopterećenja zglobova viškom kilograma, ali i zbog smanjenog kretanja gojaznih.

-Poremećaj funkcije bubrega se češće javlja kod gojaznih.

-Psihijatrijska oboljenja, uključujući anksiozne neuroze i depresiju.

-Neke maligne bolesti se češće javljaju kod gojaznih.

-Diskriminacija u društvu, ali i na poslu je čest problem sa kojim se gojazne osobe susreću, što nije bolest, ali jeste ozbiljna „hronična" teškoća.

Ovo zvuči kao spisak za zastrašivanje ali se, nažalost, radi o apsolutnim medicinskim činjenicama - gojaznost JESTE hronična i podmukla bolest koja počinje u dečjem dobu.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar


Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica