Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Varičela kod dece: Kako se leče ovčje boginje?

Prouzrokovač varičele je virus koji spada u familiju herpes virusa. Oni naročito vole da se smeste u kožu i sluzokožu, pa se rezultat njihovog rada vidi u formi boginja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ipak, ovaj virus putem krvi cirkuliše po celom organizmu, tako da izaziva i druge smetnje. Izraz koji je kod nas odomaćen za ovu bolest je ovčje boginje.

Kako se prenosi varičela?

Radi se o virusu koji se prenosi preko disajnih organa - to je "kapljična" infekcija, pa se virus lako prenosi sa deteta na dete. Tako će jedan mališan u grupi da zarazi skoro svu decu koja su bila sa njim u kontaktu (naravno, ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Virus se, dakle, lako i brzo širi i izuzetno je zarazan.

Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska virusa u organizam do pojave prvih znakova bolesti) kod varičele obično traje od jedne do tri nedelje. Maksimalni period inkubacije je 28 dana.

Koliko dugo je dete zarazno?

Obolelo dete je zarazno dva dana PRE izbijanja ospe, tako da treba proveriti sve koji su u tom periodu bili u kontaktu sa njim. Dok se sve promene na koži ne «osuše» (a nove ne izlaze), dete je zarazno! To je obično desetak dana od početka bolesti.

Može li virus da napadne odrasle?

Nažalost, da!

I odrasli koji nisu "preležali" varičelu, sigurno će se razboleti. Što je dete veće, bolest se teže podnosi. Verovatno se većina mama i tata, koji su preležali ovčje boginje, priseća filma Variola vera, iako nemaju velike boginje! Ipak, i pored neprijatnosti, kod ogromne većine odraslih - varičela prođe bez komplikacija!

Naročito je važno da trudnica koja nije preležala varičelu ne dođe u kontakt sa bolesnim detetom. Varičela može da ošteti plod i dovede do ozbiljnih problema nakon rođenja.

Kako prepoznati varičele?

To, uglavnom, nije teško!

Pre izbijanja tipične ospe, dete je par dana "mrljavo", neka deca imaju povišenu temperaturu (ali ne previsoku), dok neki mališani prođu ovu fazu bolesti bez temperaturice. Pojedina deca nemaju ovaj «uvod» u ospu, pa se kod njih jave kožne manifestacije bolesti "iz punog zdravlja".

-Boginje su veoma tipične, tako da se dijagnoza bolesti lako postavlja kod ogromne većine dece. Prvo se pojavi "bubuljičica", koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom tećnošću (to se zove vezikula). Potom se  bistra tečnost zamuti i izgleda žućkasto - kao gnojanica (ova promena se naziva pustula). Onda pustula "pukne", pa se formira "krasta" (krusta), koja se posle nekoliko dana osuši i otpadne. Tipično je da su promene razbacane po koži bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda, pa i na bizarnim mestima (genitalije, čmar, vežnjača, spoljašnji slušni kanal). Na jednom "polju" kože se obično vide različite faze boginja (takozvana multiformna ospa).

-Promene mogu da se pojave i na sluzokoži - na primer, u ustima ili grlu, i tada su prilično bolne i neprijatne.

-Pošto ih sve strašno svrbi, deca se češu i tako pogoršavaju stvar, jer može da dođe do infekcije "boginje". Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože, dospevaju u njene dublje slojeve (kroz otvorena "vrata" - češanjem kožnih promena) i izazovu infekciju, koja može da ostavi ružne ožiljke.

Koliko traje varičela?

Obično ima nekoliko "naleta" ospe, koji najčešće traju sedam do deset dana. Potom se promene na koži suše, a kraste otpadaju još oko nedelju dana. To je bar dve nedelje "bolovanja", mada bi bilo dobro da se dete odmori još jednu nedelju, kako bi "ojačalo" pre nego što se vrati redovnim aktivnostima.

Ima li leka?

Uglavnom se daje takozvana simptomatska terapija.

Obara se povišena temperatura (ako je ima), a boginje posipaju posebno napravljenim puderom ili suspenzijom (ovih preparata ima u skoro svim apotekama).

Protiv svraba nema pravog leka (iako Fenergan sirup pred spavanje može da ublaži svrab), ali je neophodno da se detetu podrežu nokti, kako se ne bi češalo tokom sna.

Pojedina deca zbog teške ili dugotrajne bolesti imaju značajno oštećen imunološki sistem (ili dobijaju lekove koji imaju neželjeni efekat - značajno smanjenje imunog odgovora). Pošto ovi mališani imaju imunodeficijenciju, za njih je varičela izuzetno opasna. Njima se daje antivirusni lek - Aciklovir koji, kada se sa terapijom počne na vreme, značajno ubrzava izlečenje i smanjuje mogućnost nastanka teških komplikacija (koje su veoma opasne za ovu dečicu).

Postoje li komplikacija?

Nažalost, može da dođe do njih.   

Ovaj virus značajno smanjuje detetovu otpornost (imunološki sistem), pa su moguće komplikacije. One se obično dešavaju na disajnim organima (upala uha, sinusa, bronhija i pluća), a izuzetno retko se javlja blaga forma zapaljenja mozga (malog mozga) ili druge neurološke komplikacije.

Većina komplikacija se lako uočava jer, umesto da se dete lepo oporavi, ono ponovo dobije (visoku) temperaturu, kašlje i izgleda loše. Pošto i roditelji znaju za moguće komplikacije, obično na vreme odvedu dete kod pedijatra, koji odmah započinje primenu odgovarajuće terapije.

Da li bolest može da se spreči?

U svetu postoji vakcina protiv varičele!

U SAD, deca se već desetak godina vakcinišu, a rezultati su odlični! Nadamo se da će u skorijoj budućnosti ova vakcina da stigne i kod nas - na radost dece, ali i roditelja, jer varičela ipak nije obična bolest, kao prehlada ili infekcija grla.

Srećom, kod najvećeg broja dece varičela prođe bez komplikacija, tako da nema mesta za  preveliku zabrinutost roditelja.

Da li deca koja imaju ovčje boginje mogu da se kupaju?

Decu sa varičelom treba redovno kupati!

Ukoliko se deca ne kupaju (što je strašna zabluda), to dovodi do sekundarne (bakterijske) infekcije boginja, koja bespotrebno komplikuje bolest. Ako do infekcije kožnih promena ipak dođe,  pred spavanje treba "tanko" namazati promene antibiotskom mašću (ali nikako onom koja sadrži kortikosteroide).

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica