MOJ SIN MOŽE DA IGRA IGRICE 50 H NEDELJNO, TO MU JE NAGRADA: Priča mame izazvala raspravu - Ne postoji opravdanje!

Priča majke koja je dopustila da njen sin postane zavisnik od igrica jer je najbolji učenik - dečak od 13 godina provodi oko 50 sati nedeljno pred ekranom sa džojstikom u rukama.

Shutterstock, Ilustracija

Zavisnost od video igrica sve više uzima maha među školarcima, pa čak i mlađom decom. Stručnjaci ističu da video igre mogu pomoću u razvijanju mašte i određenih veština, ali da moraju da budu ograničene, u suprotneom, može se razviti oblik zavisnosti koji može da loše utiče na razvoj, fizičko i mentalno zdravlje deteta.

Sve više se apeluje na roditelje da ograniče igrice mališanima, a nedavno je mama dvoje dece iz Velike Britanije iznenadila sve kada je za britanski "The Sun" istakla da dopušta svom sinu da igra igrice čak 50 sati nedeljno, kao i da mu neće to zabraniti sve dok je najbolji đak u odeljenju.

Kler Metju (44) je administrativna službenica i mama dvoje dece, i otvoreno govori u tome kako je njen 13-godišnjak zavisnik od konzole za igre i da svaki slobodan trenutak provodi igrajući ih. "Ben se svaki dan vraća iz škole i igra se na svom xbox-u do spavanja i neće napuštati svoju sobu tokom vikenda", otkriva majka.

Kako je navela, njen sin konstantno ostvaruje sjajne rezultate u školi, ima odlične ocene, pa mu zbog toga dopušta da svoje slobodno vreme provodi kako želi. Kler je svom sinu kupila prvu konzolu za igre kada je imao četiri godine i od prvog dana je bio zavisnik. Još od prvih dana imao je problem da se odvoji od video igrica, pa čak je i sam obrok predstavljao izazov. "Vrištao bi i vikao za vreme večere kada bi ga naterali da spusti svoj džojstik i jede za stolom. Morali bismo da mu zapretimo zabranom igranja, ali je brzo naučio. Ako ne dođe na večeru, samo ću mu isključiti konzolu."

"Hodnikom uvek odjekuju pucnji i ratni poklici iz igrica. U početku sam mislila da je Ben u opasnosti, ali sam se navikao da viče dok istrebljuje ogromne pauke na ekranu." Umesto da se sastaje sa drugovima u parku, Ben sedi u svojoj sobi sa zatvorenim zavesama, ali njegova majka smatra da je to dovoljno za socijalni život jer iam slušalice i komunicira sa svojim drugarima koji takođe sa njim igraju igrice. "Neću ga terati napolje ako ne želi da ide." - istakla je majka iz Britanije.

"Znam da će neki ljudi reći da je to nezdravo ili da sam loša majka – ali Ben je tako pametan i zadovoljan, zašto bih to menjala" Jedina pauza od igranja igrica koju Ben dobrovoljno pravi jeste kada ide da igra fudbal tri puta nedeljno i uživa u tome što je golman u svom timu. Njegoa mama ističe da je pričala sa mnogim majkama koje imaju problem što njihovo dete provodi puno vremena pred ekranom.

"Sve mame sa kojima razgovaram osećaju se isto, ali nisam sigurna da im deca idu tako dobro u školi. Razlika između njih je u tome što je Ben zaista pametan. Ako me nazovu lošom mamom, neću se uvrediti. Moje dete se ne gubi u svojoj spavaćoj sobi, ono napreduje." - rekla je Benova majka.

Na Internetu mnogi roditelji komentarisali su kako nisu saglasni sa ovakvim načinom vaspitavanja, kao i da smatraju da je ovo pogubno za zdravlje deteta. Sada vas u anketi pitamo šta vi mislite:

Anketa

Priča mame zapanjila roditelje - Da li postoji opravdanje? (ANKETA)

Glasalo je 17 korisnika

Iako svi igrači ne doživljavaju negativne efekte igranja video igrica i ti efekti se razlikuju od osobe do osobe, mnogi se zapravo suočavaju sa teškoćama u fizičkom i mentalnom zdravlju. Statistike o zavisnosti od video igara pokazuju da veliki deo igrača koji su zavisni može imati određene negativne promene kada je reč o zdravlju

Neki od najčešćih negativnih efekata video igara uključuju:

  • Nedostatak spavanja i loš kvalitet sna
  • Atrofija fizičkog zdravlja
  • Iscrpljenost
  • Dehidracija
  • Gojaznost i problemi sa srcem
  • Agresija
  • Nedostatak motivacije
  • Depresija
  • Socijalna anksioznost
  • Loša emocionalna regulacija
  • Međuljudski sukobi

Izvor: Yumama