Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neka vam redovno prepričavaju svoj dan: Zašto je važno da deca pričaju priče?

Pričanje priča, mašta i kreativnost u izrazu imaju mnogo važnu ulogu u razvoju deteta. Podstičite ih da pričaju i prepričavaju!

  Izvor: Foto: Shutterstock 344303936

Podstičite decu da vam pričaju priče, tako postaju kreativniji, maštovitiji, tolerantniji, snalažljiviji.

"Život je velika priča, a što više razumete priče i učite načine na koje ih možete ispričati, to bolje možete shvatiti život i načiniti mudrije izbore", poručio je pisac Nejtan Brajon.

Povezane vesti

Povezane vesti

Istraživanja pokazuju da svaki put kada detetu prepričate neku bajku, pripovetku, pesmicu, stvaran događaj ili ih, još bolje, pustite da ona budu tumači istih sadržaja, vidici malih bića se proširuju i oni uspevaju da sagledaju svet iz perspektive zrele osobe. To postaje poligon za jačanje uma.

Razvijajte im naviku

Poželjno je da razvijete naviku da vam, onako usput, prepričaju nešto što su pročitali, ne očekujući da će to izgovoriti napamet, već upravo uz pomoć mašte. Podstaknite ih da vam iskažu i emocije koje su razvili tokom čitanja nekog sadržaja i pomozite im da pronađu prave reči za njih, jer je to odlična vežba za izražavanje i bogaćenje rečnika.

Međutim, važno je da mališani ovo ne shvate kao obavezu, već kao zabavu, relaksaciju, ritual pred spavanje. Još jedna od korisnih preporuka je da podstaknete dete da vam što češće prepričava događaje u kojima je bilo učesnik, čak i ako se radi o nekoj naizgled banalnoj stvari.

Psiholozi kažu da je za njih sve podjednako veliko, pa roditelji ne bi smeli da ih prekidaju ako im oduševljeno prepričavaju kako su, recimo, dali gol u igri sa najboljim drugom. Kada primete da ih neko pažljivo sluša dok pričaju, ona automatski postaju maštovitija, više se unose u priču, dodaju detalje u opisima i tako mozak pokreću da više radi.

Studije pokazuju i da pričanje priča utiče na razvoj memorije kod mališana, a pritom se pohvalno odražava i na oslobađanje treme, što je dobar temelj za buduće javne nastupe - od recitacija u školi do voditeljskih i glumačkih izvedbi.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica