Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji i deca: Sedam predloga za zabavne igre u kući

Igre sa decom koje će ulepšati dosadan kišni dan, ali i svaki rođendan!

  Izvor: Foto: Profimedia

Deca uzrasta između dve i pet godina i te kako sama znaju da sebi pronađu razonodu, ali dosta vremena traže i roditeljsko društvo i učestvovanje u zajedničkim aktivnostima. Kada vaša zaliha igara, kao i mašta za nove igre - koje će dete da zabave i nauče nečemu novom - dođu „do zida“, možda vam pomognu neke od ovih ideja...

1. Gusarsko blago ispod jastuka

Ostaviti dete da sedi ispred televizora tokom dugih kišnih, snežnih i hladnih dana, jeste najjednostavnije, ali verovatno i najgore rešenje (na duže vreme, svakako). Umesto toga, možete da organizujete "lov na blago". Pretvarajte se da ste pirati, možete čak i da improvizujete maske - uz pomoć marama vezanih "gusarski" - oko glave, ili da stavite povez preko oka. Zajedno sa vašim potomkom zamislite da ste na nekom tropskom ostrvu, po kojem se mačujete i kopate u potrazi za blagom: u obliku plave šolje, crvenog jastučića, kartonske kutije...

Sagradite sa mališanom dvorac od pokrivača i jastuka, pa ga branite od zmajeva i sličnih uljeza* Možete, jednostavno, da sagradite improvizovano utvrđenje ili dvorac od pokrivača i jastuka, pa tu "građevinu" da žustro branite od zmajeva i sličnih uljeza, ili da u njoj organizujete bogat život. A može da vam posluži i kao šator: pretvarajte se da ste na izletu - sendviči pojedeni na podu su nemerljivo zanimljiviji od istih sendviča za stolom.

* Zimi po podu sobe možete da razbacate jastučiće i skačete sa jedne na drugu „santu leda“, polako eliminišući one koji „padaju u vodu“.

2. Igra slovima

Kada vaše dete počne da pokazuje zanimanje za slova, i od toga može da se napravi igra, umesto suvoparnog sedenja za stolom. Možete, na primer, da se igrate sa kartama, koje su slične onima iz igre „memorije“: sami napravite kartice sa slovima, neka bude po dve kartice sa istim slovom (ne morate odmah da krenete sa celom azbukom, već sa tri-četiri slova). Okrenite karte licem prema dole, promešajte, a dete mora da otkrije dva ista slova i naglas ih izgovori.

* Od slova možete da napravite i puzzle: izrežite karte sa nekoliko slova na tri nepravilna dela, pomešajte ih, pa zajedno sa detetom slažite cela slova. Kada dete malo napreduje, možete slova da birate ciljano: na primer, da jednom složena, kada se pravilno rasporede - daju njegovo ime ili nekog od ukućana.

* Kada vas vreme posluži, a na raspolaganju vam je neprometno asfaltno ili betonsko dvorište, možete kredom u krugovima da napišete slova. Kada vi izgovorite neko slovo, dete mora da skoči u taj krug, i obratno - vi skačete u krug sa slovom koje je ono izgovorilo. Isto može da se igra u kući, sa slovima napisanim na krugovima od kartona. Slova možete da utisnete i u komad plastelina, a dete da zažmuri i proba - pipajući prstićem, da otkrije o kojem slovu se radi.

* Na slične načine možete svoje dete kroz igru da naučite i brojkama, kao i vremenu na satu. („Skoči na tri i deset“, recimo).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica