Deca uzrasta između dve i pet godina i te kako sama znaju da sebi pronađu razonodu, ali dosta vremena traže i roditeljsko društvo i učestvovanje u zajedničkim aktivnostima. Kada vaša zaliha igara, kao i mašta za nove igre - koje će dete da zabave i nauče nečemu novom - dođu „do zida“, možda vam pomognu neke od ovih ideja...

1. Gusarsko blago ispod jastuka

Ostaviti dete da sedi ispred televizora tokom dugih kišnih, snežnih i hladnih dana, jeste najjednostavnije, ali verovatno i najgore rešenje (na duže vreme, svakako). Umesto toga, možete da organizujete "lov na blago". Pretvarajte se da ste pirati, možete čak i da improvizujete maske - uz pomoć marama vezanih "gusarski" - oko glave, ili da stavite povez preko oka. Zajedno sa vašim potomkom zamislite da ste na nekom tropskom ostrvu, po kojem se mačujete i kopate u potrazi za blagom: u obliku plave šolje, crvenog jastučića, kartonske kutije...

Sagradite sa mališanom dvorac od pokrivača i jastuka, pa ga branite od zmajeva i sličnih uljeza* Možete, jednostavno, da sagradite improvizovano utvrđenje ili dvorac od pokrivača i jastuka, pa tu "građevinu" da žustro branite od zmajeva i sličnih uljeza, ili da u njoj organizujete bogat život. A može da vam posluži i kao šator: pretvarajte se da ste na izletu - sendviči pojedeni na podu su nemerljivo zanimljiviji od istih sendviča za stolom.

* Zimi po podu sobe možete da razbacate jastučiće i skačete sa jedne na drugu „santu leda“, polako eliminišući one koji „padaju u vodu“.

2. Igra slovima

Kada vaše dete počne da pokazuje zanimanje za slova, i od toga može da se napravi igra, umesto suvoparnog sedenja za stolom. Možete, na primer, da se igrate sa kartama, koje su slične onima iz igre „memorije“: sami napravite kartice sa slovima, neka bude po dve kartice sa istim slovom (ne morate odmah da krenete sa celom azbukom, već sa tri-četiri slova). Okrenite karte licem prema dole, promešajte, a dete mora da otkrije dva ista slova i naglas ih izgovori.

* Od slova možete da napravite i puzzle: izrežite karte sa nekoliko slova na tri nepravilna dela, pomešajte ih, pa zajedno sa detetom slažite cela slova. Kada dete malo napreduje, možete slova da birate ciljano: na primer, da jednom složena, kada se pravilno rasporede - daju njegovo ime ili nekog od ukućana.

* Kada vas vreme posluži, a na raspolaganju vam je neprometno asfaltno ili betonsko dvorište, možete kredom u krugovima da napišete slova. Kada vi izgovorite neko slovo, dete mora da skoči u taj krug, i obratno - vi skačete u krug sa slovom koje je ono izgovorilo. Isto može da se igra u kući, sa slovima napisanim na krugovima od kartona. Slova možete da utisnete i u komad plastelina, a dete da zažmuri i proba - pipajući prstićem, da otkrije o kojem slovu se radi.

* Na slične načine možete svoje dete kroz igru da naučite i brojkama, kao i vremenu na satu. („Skoči na tri i deset“, recimo).

PageBreak

3. Čuvar osmeha

Ne mora i ne treba sve da bude takmičenje. U ovoj igri, nadmetanje nastaje samo u jačini smeha i cičanja. „Čuvar osmeha“ je igra za decu različitog uzrasta: klinci sednu u krug, a bacanje novčića ili kockice određuje prvog koji će da bude „čuvar osmeha“. Samo to dete sme da se smeši dok je čuvar, a nakon nekog vremena se pretvara da rukom „obriše“ osmeh i „baca ga“ drugom detetu, koje ga „hvata“ i „stavlja na lice“, i tako redom. Što su deca mlađa, to im je koncept „čuvara“ smešniji, i izaziva jače kikotanje.

4. Ručice umetnika

Dečjoj kreativnosti treba dati prostora, pustiti da se razmaše. Kada mališani dođu u fazu izmišljanja sopstvenih priča, bilo bi dobro da imate spremnu svesku - u koju ćete da ih zapisujete. To učinite pri dnu stranice, a detetu ostavite gornji prostor da ga oslika, pa ćete na kraju imati svoju „knjigu“, možda i zbirku priča.

* Možete da izrežete i lutke od papira. Ako vam je dete dovoljno sigurno sa makazama, može to da učini i samo. Potom ih obojite po želji.

* U detetovoj sobi tokom hladnih zimskih dana može da se napravi kobajagi žurka - kojoj ćete da prisustvujete vi, vaše čedo i onoliko „gostiju“ koliko ih složite od odeće izvučene iz ormara. Prepustite se mašti, donesite i koji lonac ili neki drugi predmet iz kuće, i možete da imate posetu iz svemira, iz kamenog doba, sa engleskog dvora...

* Deci možete da stavite na raspolaganje i kartonske kutije od jaja. Manji klinci će da se zabavljaju njihovim punjenjem i pražnjenjem, dok bi stariji od tih kutija, trake za kosu ili ukrasne trake, i nekih svojih „važnih sitnica“ mogli da naprave kutijicu sa blagom.

5. Brže, više, jače

Klinci obožavaju takmičenja bilo koje vrste, pa ako imate posla sa nekoliko nestašnih mališana, trke svih vrsta su uvek zanimljive. Ko će dalje ili više da skoči, ko će brže da složi neku konstrukciju ili kolačiće na tanjir, ko će prvi da nađe neki predmet ili da prikupi što više zadatih predmeta (to može da bude ama baš sve što neće da se razbije ili povredi decu) - igre su koje će sigurno da im se svide.

* Možete da na poslužavnik stavite deset malih predmeta i prekrijete ih krpom. Otkrijte ih, a potom deci dajte deset sekundi da ih prouče. Ponovo ih prekrijte, nakon čega deca moraju da nabroje šta se na poslužavniku nalazi. Naravno, pobeđuje onaj ko pogodi najviše predmeta.

Idemo na kolače!Ako detetu već dajete džeparac, možete se dogovoriti da - svaki put kada kaže: „Meni je dosadno!“, ubaci novčić u neku limenku ili teglu predviđenu za to. Vi možete da ubacujete malo veću svotu za svako vaše: „Poludeću zbog tebe!“. Kada se novac popne do nekog nivoa u tegli (ili dogovorenog iznosa), možete da odete zajedno u poslastičarnicu ili drugo omiljeno mesto na čašćenje.

* U stanu vam je uvek na raspolaganju igra "vruće-hladno": možete da sakrijete neki predmet i kada je tragač blizu, da vičete: "Vruće", a kada se udalji od cilja, da vičete: „Hladno“. Ako tragača ima više, napravite od igre takmičenje - pobednik je onaj koji najbrže pronađe skrivenu stvar.

* Možete da se zabavite i sa kartama. Smestite dve stolice u suprotne krajeve sobe ili hodnika (ne predaleko jednu od druge): jedna stolica je početna pozicija, druga cilj. Karte sa početne pozicije bacate prema cilju, i to svaki igrač po jednu. Kada karta padne tako da dodirne neku već bačenu kartu, bacač pokupi te dve karte. Pobednik je onaj ko skupi najviše karata.

PageBreak

6. Veselje na kauču

Kada dođe trenutak da se dnevna uzbuđenja privode kraju, ili zaključite da je i vama i detetu potrebno malo predaha, igre mogu da se organizuju i sedeći na kauču ili podu.

* U igri "sledi vođu", svi u krugu treba da slede pokrete odabranog vođe - poput pljeskanja, lupanja kolena, sleganja ramena, dodirivanja uha...

* Igra "košarka", sa vrećom koju držite u rukama i polako se nakon svakog "koša" malo udaljavate, takođe ne iziskuje skakanje.

U vreću stavite različite plišane životinje, a dete treba da izvuče jednu, koju ne sme da pokaže ostalima. Zadatak je da imitira pokretima tu životinju, dok neko ne pogodi o kojoj se radi* Igra "ne diraj lava" će da izazove salve smeha kod dvogodišnjaka. Lezite na kauč i pretvarajte se da spavate. Dete mora da vam "ukrade" pokrivač, a da vas pritom "ne probudi". Okrećite se i gromoglasno hrčite, kako biste podigli napetost, pa se "probudite" uz silnu "riku" i obilje golicanja. Nivo cike vam neće dopustiti da zadremate.

* Kada je prisutan veći broj dece, zgodno je da se organizuje igra "pogodi životinju". U vreću stavite različite plišane životinje, a dete treba da izvuče jednu, koju ne sme da pokaže ostalima. Zadatak je da imitira pokretima tu životinju, dok neko ne pogodi o kojoj se radi. Onaj ko pogodi, izvlači sledeću životinju, i tako redom.

7. Mali pomagači

Sa decom u kući ste u situaciji da morate da unesete promene i u svakodnevnu rutinu čišćenja, spremanja, kuvanja. "I ja bih da to  radim!", povik je koji možete da čujete kada uzmete tiganj, prašak za posuđe, klešta, peglu, ili se prihvatite bilo kojeg posla. U tom slučaju, najbolje je da decu uključite u onoj meri u kojoj su spremna, odnosno u mogućnosti da učestvuju:

Čak i kada se radi o najbanalnijoj aktivnosti kao što je zajedničko slaganje čarapica - ako je to najviše za šta u nekom trenutku imate snage, vaše dete će sigurno sa tim biti zadovoljnije nego sa bilo kojom igračkom - jer nešto važno i zabavno radi sa mamom i/ili tatom

 "Ti ćeš da mi dodaješ rublje za peglanje, a ja ću da ga peglam", "Ja ću da usisavam, a ti možeš da mi sa puta sklanjaš tvoje igračke i druge predmete". Mališani mogu čak da pomognu i pri poslovima koji uključuju čekić, a da se pritom prstići ne nađu u opasnosti.

* U kuhinji takođe možete da se lepo zabavite sa svojim detetom. Malo starija deca mogu da vam pomažu u oblikovanju kolačića, dodavanju sastojaka, mešanju, i slično.

Sa mlađim klincima možete da pravite voćne ražnjiće, na koje ćete da stavljate komade voća različitih boja, a na sličan način može da se na poslužavnik složi "voćna duga". Mlađi mogu da vam pomognu i kod pravljenja sendviča: pripremite sastojke, pokažite im "proces", i pustite da se zabavljaju. Bolje je, naravno, da su sastojci - ako pravite tople sendviče, jestivi i u sirovom obliku. Jer, lako biste mogli da uočite kako se količina nadeva odjednom znatno smanjila, dok se vaš mali kuvar zadovoljno oblizuje.

Tekst priredilaRahela Bakalović